Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Μυστήριο με ανθρώπινα λείψανα 4.500 ετών που βρέθηκαν σε υπόνομο – Πώς διατηρήθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση


Αρχαιολόγοι που μελετούσαν τον χώρο ενός νέου υπονόμου, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συγκροτήματος των φυλακών, στο Full Sutton, στο ανατολικό Yorkshire της Αγγλίας, ανακάλυψαν ένα ταφικό μνημείο στο οποίο περιέχονται ανθρώπινα λείψανα που εικάζεται ότι είναι περίπου 4.500 ετών.

Επίσης, ανακαλύφθηκαν τμήματα ενός ρωμαϊκού δρόμου και ενός καμένου τύμβου, κατά τη διάρκεια ενός έργου αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών, για την κατασκευή ενός υπονόμου 5,2 χλμ. κοντά στο Full Sutton.

Η τοποθεσία της μέχρι πρότινος, άγνωστης ρωμαϊκής οδού, βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Stamford, και είναι πλαισιωμένη από τάφρους αποχέτευσης, η παρουσία των οποίων υποδηλώνει ότι το νερό έρεε προς τα βόρεια, προς τον οικισμό «Derventio Brigantium», κοντά στο σημερινό Malton.

O πρώτος χώρος ήταν ένα μικρό, κυκλικό ταφικό μνημείο που αποκαλύφθηκε κοντά στο Full Sutton. Σύμφωνα με την εταιρεία ύδρευσης Yorkshire Water, στο μικρό, κυκλικό μνημείο, υπήρχε θαμμένο ένα άτομο σε εμβρυϊκή ή σε σκυφτή στάση.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, οι προϊστορικές παραδόσεις παρατηρούνται σε παρόμοια μνημεία, ή “στρογγυλούς τύμβους”, που βρίσκονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι η περίπτωση του Full Sutton μπορεί να είναι ηλικίας περίπου 4.500 ετών.


Ιδιότυπες μέθοδοι φυσικής συντήρησης επέτρεψαν την εξαιρετική κατάσταση των οστών μέχρι σήμερα

Ο Gavin Robinson, από την Ecus Archaeology, εταιρία υπεύθυνη για την αρχαιολογική έρευνα, δήλωσε ότι ο χώρος «είχε διαταραχθεί από μεταγενέστερο όργωμα, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του εδάφους, τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, καλοδιατηρημένα».

«Η τοπική αμμώδης γεωλογία είναι συνήθως πολύ όξινη για να επιβιώσουν τα ανθρώπινα λείψανα, ωστόσο, ο τάφος είχε γεμίσει με ένα μείγμα καμένης πέτρας και ξυλάνθρακα από το παρακείμενο “καμένο ύψωμα”, το οποίο φαίνεται ότι βοήθησε τα οστά να επιβιώσουν» πρόσθεσε ο Robinson.

Στον τάφο δεν ανακαλύφθηκε κανένα χειροτέχνημα. Ο τάφος κατασκευάστηκε κοντά στο τρίτο εύρημα, το οποίο ονομάζεται «καμένο ανάχωμα».


Το μνημείο χρονολογείται στην Ύστερη Νεολιθική ή την Εποχή του Χαλκού

Εκτιμάται ότι το μνημείο ανάγεται είτε στην Ύστερη Νεολιθική ή την Εποχή του Χαλκού, και ήταν καλυμμένο από ένα ανάχωμα από χώμα ή πέτρα, σε σχήμα θόλου.

Τα υπολείμματα του καμένου τύμβου περιλάμβαναν έναν μικρό φούρνο από χώμα και έναν βαθύ λάκκο, που πιθανολογείται ότι ήταν πηγάδι. Τμήμα της ξύλινης επένδυσης του πηγαδιού διατηρήθηκε από την υφαλμύρωση. Επίσης διατηρήθηκαν τα κατώτερα γεμίσματα του πηγαδιού από τα οποία οι αρχαιολόγοι πήραν δείγματα χώματος.

Η Yorkshire Water, έχει δηλώσει ότι, το δείγμα αυτό μπορεί να παρέχει «σπάνια και πολύτιμα δεδομένα» σχετικά με τη χρήση της τοποθεσίας, καθώς και μέσα απ’ την εξέταση των διατηρημένων φυτών και εντόμων.

Από μεριά της η Ecus Archaeology, που εργάζεται στην περιοχή για λογαριασμό της Yorkshire Water, δήλωσε ότι οι τρεις τοποθεσίες δίνουν μια ματιά στο προϊστορικό και πρώιμο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ