Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Χάρκοβο, ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα


Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη αρχίζουν να εκφράζονται, όπως εξελίσσονται μέρα με την ημέρα τα πράγματα γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ τα τελευταία 24ωρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο αναγορεύοντας την κατάληψη της πόλης σε κεντρικό στρατηγικό στόχο στρατιωτικής επικράτησης, πολιτικής αλλαγής (με την απομάκρυνση Ζελένσκι), αλλά και προσωπικού γοήτρου.

Στο Χάρκοβο είναι σε εξέλιξη σφοδροί βομβαρδισμοί ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς και οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το παρακάτω βίντεο φέρεται να δείχνει έκρηξη από ρωσική αεροπορική επιδρομή στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε κυβερνητικό κτήριο, σήμερα το πρωί:

Ανησυχία υπάρχει για τη Χερσώνα καθώς βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην πόλη.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (...) η Χερσώνα αντιστέκεται!». Επίσης συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Εφιαλτική νύχτα έζησε και η Μαριούπολη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη, η οποία έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Το διαδίκτυο δεν λειτουργεί ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.
Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός. Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».
Η αίσθηση και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης τροπής, κυριαρχούν μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις, παρότι υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν και συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και κόντρα στη διάθεση Μόσχας και Κιέβου να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι πρώτος γύρος των οποίων πάντως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι δε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες (σύμφωνα με κάποιες πηγές) να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας στη Λευκορωσία δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος του Πούτιν φαίνεται να είναι, στρατιωτικά ο πλήρης έλεγχος της Ουκρανίας και πολιτικά η εκδίωξη του προέδρου Βολιντιμίρ Ζελένσκι και η εγκατάσταση στο Κίεβο μιας φιλικής προς τη Μόσχα ηγεσίας.

Πάντως ρωσικά μέσα μετέδιδαν χθες βράδυ ότι συμφωνήθηκε και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Τετάρτη. Οι συνομιλίες αυτές θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας.

Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές

Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και, κυρίως, το παραθαλάσσιο από την Κριμαία έως τα ανατολικά, την περιοχή του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το βορρά, στοχεύοντας τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Κιέβου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρο επιχειρησιακό στόχο, αφού ελέγξουν το κομμάτι της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως αφήνοντας λίγο πιο πίσω την Οδησσό, να δώσουν προτεραιότητα στην γρήγορη κατάκτηση του Κιέβου. Συναντούν ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, γι’ αυτό και ενισχύουν κι άλλο τις δυνάμεις τους, επιστρατεύουν βαριά όπλα, ακόμα και πυκνούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που δεν είχαν σημειωθεί το πρώτο τετραήμερο, τουλάχιστον όχι σε τόση ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ