Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Το κρυφό deal του Έλον Μασκ: Πώς η Tesla θα αντιμετωπίσει τον Νο1 κίνδυνο της ηλεκτροκίνησης


Ο ίδιος ο Μασκ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τις προμήθειες νικελίου ως τη μεγαλύτερη ανησυχία της εταιρείας

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανάμεσα στα πολλά δεινά, έχει προκαλέσει και ορισμένα σημαντικά προβλήματα στην κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι παραδόσεις νικελίου -ενός βασικού μετάλλου για τις μπαταρίες των Ι.Χ.- αντιμετωπίζουν μεγάλες αναταράξεις.

Κι αυτό, διότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μειωμένης προσφοράς σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η ηλεκτροκίνηση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση.  

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι «αγγίζει» την αμερικανική Tesla, η οποία είχε προνοήσει από το 2021, υπογράφοντας εγκαίρως ευνοϊκά και μακροχρόνια συμβόλαια με μερικούς από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως. 

Ενδεικτική είναι η συμφωνία με τον γίγαντα των εξορύξεων Vale, η οποία προβλέπει την προμήθεια νικελίου από τον Καναδά. Αντίστοιχα deals έχουν υπογραφεί με την Talon Metals στη Μινεσότα, την BHP Group στην Αυστραλία, αλλά και ανεξάρτητους προμηθευτές στη Νέα Καληδονία (Ειρηνικός Ωκεανός) 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία του Έλον Μασκ σπατάλησε πολύ χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να διασφαλίσει τις μελλοντικές προμήθειες αυτού του τόσο σημαντικού μετάλλου. Μάλιστα, το ίδιο έχει πράξει και με τα περισσότερα απαραίτητα συστατικά των μπαταριών.  

«Αυτό που έχει κάνει με το νικέλιο, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» δηλώνει στο Bloomberg o Gene Munster, μάνατζερ στη Loup Ventures. «Η Tesla συνεχίζει να βρίσκεται μερικά βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους». 

Ο ίδιος ο Μασκ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τις προμήθειες νικελίου ως τη μεγαλύτερη ανησυχία της εταιρείας, καθώς η παραγωγή αυξάνεται και η επάρκεια μετάλλων μειώνεται. Έως το 2030, εξάλλου, εκτιμάται ότι η ζήτηση για νικέλιο θα έχει εκτιναχθεί σε 1,5 εκατ. τόνους από μόλις 400.745 τόνους φέτος.

Και η εν λόγω ανησυχία έχει προσλάβει επείγουσα μορφή εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η Ρωσία διαθέτει το 17% των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου «Τάξης 1», το οποίο είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροκίνηση. Αποτέλεσμα είναι, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η τιμή του μετάλλου να έχει σκαρφαλώσει κατά 30% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ