Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Τρέχει η μύτη σας κατά τη διάρκεια του φαγητού; Δείτε τι φταίει


Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ρινική καταρροή σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας. Μερικές φορές, είναι επειδή έχουμε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες, ή απλά τρέχει η μύτη μας, όταν τρώμε.

Γνωστή ως γευστική ρινίτιδα, αυτή η πάθηση προκαλεί ρινική καταρροή όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα. Σκεφτείτε πικάντικα τρόφιμα όπως καυτερές πιπεριές, σκόρδο και σάλτσα.

Ο ειδικός στο αυτί, τη μύτη και το λαιμό (ΩΡΛ) Raj Sindwani, MD, εξηγεί γιατί μπορεί να τρέχει η μύτη σας κατά τη διάρκεια του φαγητού και πώς να ανακουφιστείτε.

Τι φταίει και τρέχει η μύτη σου όταν τρως

Πιστεύεται ότι ορισμένες τροφές είναι ισχυρότερο ερέθισμα για το τρίδυμο νεύρο.

«Σκεφτόμαστε ότι η μύτη μας απλώς παίρνει αέρα ή μυρωδιές. Υπάρχουν όμως νεύρα στη μύτη μας, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή βλέννας, ώστε να παραμένει υγρή και να βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αέρα», εξηγεί ο Δρ Sindwani. «Το τρίδυμο νεύρο μπορεί επίσης να διεγερθεί από ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να κάνουν τη μύτη σας να τρέχει».

Η γευστική ρινίτιδα τείνει επίσης να εμφανίζεται σε ενήλικες άνω των 50 ετών.

«Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος», λέει ο Δρ. Sindwani.

Αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να πρέπει να αντιμετωπίσουν άλλα ρινικά ζητήματα όπως λοιμώξεις, αλλεργίες και ερεθιστικά. Η γεροντική ρινίτιδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μεταρρινική σταγόνα, τη φαγούρα στη μύτη, το φτέρνισμα, τη ρινική ξηρότητα ή το σχηματισμό κρούστας, σχετίζεται επίσης με τη γήρανση.

Συμπτώματα γευστικής ρινίτιδας

Εάν έχετε γευστική ρινίτιδα, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα ενώ τρώτε:
  • Καταρροή.
  • Συμφόρηση ή μπούκωμα.
  • Καθαρή εκκένωση.
  • Φλέγμα στο λαιμό, γνωστό ως οπισθρινική ενστάλαξη.
Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια και για διαφορετικά είδη ρινίτιδας.

Η γευστική ρινίτιδα είναι μια μορφή μη αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από μούχλα, γύρη και σκόνη. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να παίζουν με τα ρινικά συμπτώματα. Τα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, τα οστρακοειδή, τη γλουτένη και τα αυγά.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί στην πραγματικότητα την καταρροή σας;

«Ο γιατρός σας μπορεί να σας διαγνώσει με γευστική ρινίτιδα, αλλά πρώτα θα βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος που τρέχει η μύτη σας», λέει ο Δρ Sindwani.

Αυτό θα περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και φυσική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ρινική ενδοσκόπηση και μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνει τεστ αλλεργίας.

Όταν έχουν αποκλειστεί άλλα πράγματα, τότε αυτό που μένει είναι η μη αλλεργική ρινίτιδα», λέει ο Δρ Sindwani. «Και αν το έναυσμα είναι το φαγητό, τότε είναι η γευστική ρινίτιδα».

Μπορείτε επίσης να έχετε μικτή ρινίτιδα, δηλαδή όταν έχετε τόσο αλλεργική όσο και μη αλλεργική ρινίτιδα. Αυτό είναι κοινό, λέει ο Δρ Sindwani.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν καταρροή

Πολλές τροφές μπορούν να προκαλέσουν καταρροή. Εδώ είναι μερικά κοινά:
  • Πικάντικα φαγητά.
  • Καυτερές πιπεριές.
  • Σκόρδο.
  • Κάρι.
  • Καυτή σάλτσα.
  • Τσίλι σε σκόνη.
  • Τζίντζερ.
  • Άλλα φυσικά μπαχαρικά.
Συνήθως, η μύτη σας θα σταματήσει να τρέχει λίγα λεπτά αφού τελειώσετε το φαγητό.

Θεραπείες

Σίγουρα, μπορείτε να αποφύγετε τροφές που προκαλούν ρινική καταρροή (συγγνώμη, σάλσα). Αλλά μπορείτε να ανακουφιστείτε από τη γευστική ρινίτιδα.

Μερικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
  • Ρινικά σπρέι βρωμιούχου ιπρατρόπιου
  • Αποσυμφορητικά
  • Σπρέι στεροειδών
  • Ξεπλύνει με φυσιολογικό ορό.
Εάν τα φάρμακα αποτύχουν, υπάρχει ακόμα ελπίδα, λέει ο Δρ Sindwani.

“Υπάρχουν τώρα ορισμένες νέες διαδικασίες στο ιατρείο που έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν επίσης με την καταρροή”, λέει.

Αν και η γευστική ρινίτιδα δεν είναι σοβαρή, μπορεί να είναι απογοητευτικό και ακόμη και ντροπιαστικό να αντιμετωπίσετε μια καταρροή ενώ τρώτε.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσουμε στη σωστή διάγνωση, η οποία θα καθοδηγήσει ποια θεραπεία θα είναι η πιο αποτελεσματική», λέει ο Δρ Sindwani. «Ακριβώς επειδή η καταρροή δεν επηρεάζει τον τρόπο ζωής σας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία. Δεν χρειάζεται να το υποφέρετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ