Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Μπορούν τα δάχτυλα των χεριών να προβλέψουν πώς θα νοσήσει ο κάθε ασθενής;

Oι άνδρες με μακρύ παράμεσο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό αναπτύσσοντας ήπια συμπτώματα.

Όσοι άνδρες έχουν μακρύ παράμεσο- το δάκτυλο όπου φοράμε τη βέρα- διατρέχουν μάλλον μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορωνοϊό αντιμετωπίζοντας ήπια συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Early Human Development».

Ο λόγος; Το μήκος που έχει το συγκεκριμένο δάκτυλο θεωρείται ότι σχετίζεται με τον βαθμό έκθεσης των ανδρών στην τεστοστερόνη από τη μήτρα - όσο μεγαλύτερο είναι το δάχτυλο αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή του στη συγκεκριμένη ορμόνη.

Οι επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Swansea μελέτησαν τους παράμεσους 200 χιλιάδων ανδρών από 41 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: όσοι έχουν κοντούς παράμεσους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου έως και 30%.

Η Ελλάδα, η Βρετανία η Βουλγαρία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στη λίστα των δέκα χωρών με τους άνδρες να έχουν πιο κοντό παράμεσο από αυτούς σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Οι Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το μέγεθος του παράμεσου αντανακλά τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτίθεται το αρσενικό έμβρυο στη μήτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεστοστερόνη πιστεύεται ότι προστατεύει από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι άνδρες διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο Covid- 19 σε σχέση με τις γυναίκες. Η τεστοστερόνη θεωρείται ότι αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ACE-2 στο οργανισμό, προστατεύοντάς τον από τη σοβαρότητα της νόσου, όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζον Μάνινγκ, δήλωσε ότι οι άνδρες στην Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστρία αλλά και χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπου ο παράμεσός τους είναι μακρύτερος, έχουν «ένα βιολογικό πλεονέκτημα».

Με λίγα λόγια οι άνδρες που έχουν εκτεθεί προγεννητικά σε μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης, έχουν μακρύ παράμεσο και κατά συνέπεια υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, του ACE2, τα οποία τους προστατεύουν από τη νόσο.

«Όταν τα επίπεδα του ενζύμου αυτού είναι υψηλά, μπορεί να υπάρξει μεγάλη αντίσταση στον ιό», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ