Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Κομισιόν: €32 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τα 32 δισ. τα 22,5 θα είναι επιχορηγήσεις - Η ΕΕ θα δανειστεί 750 δισ. από τις αγορές - Δείτε όλο το σχέδιο - Ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας

Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την παρουσίαση που θα κάνει η επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν στις 2:30 ώρα Ελλάδος στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναλογούν 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια, καθώς 9,5 δισεκατομμύρια θα έρθουν σε μορφή δανείων.

Για την Ιταλία αναλογούν 81,8 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων.

Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες την 1η Ιουλίου και αναπόφευκτα η Άνγκελα Μέρκελ θα διαδραματίσει ειδικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το σχέδιο ανοικοδόμησης της Κομισιόν είναι παρόμοιο με το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν. Ομως η Φον ντερ Λάιεν θέλει επίσης να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με δάνεια. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη της ΕΕ πρέπει να εγγυηθούν συνεισφορές στον προϋπολογισμό.


Δύο είναι τα μεγάλα «στρατόπεδα» 

Η πρώτη πρόταση διατυπώθηκε με το συμβιβαστικό σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντλήθηκαν από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις κεφαλαιαγορές και πρόκειται ουσιαστικά για το κοινό χρέος.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η πρόταση που συνυπογράφουν οι 4 σκληροί της ΕΕ, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία που ξεκαθαρίζουν ότι λένε «ναι» στην ενίσχυση των πληττόμενων χωρών αλλά με δανεικά.


Οι τρεις πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αφορά τρεις βασικούς πυλώνες, με τον πρώτο να συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και ο οποίος θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το ταμείο ανάκαμψης και κατά 10% από το ταμείο συνοχής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε τα χρήματα να δαπανώνται κατά τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ