Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

H ελληνική υπερτροφή που μειώνει τη χοληστερίνη και το σάκχαρο

Η ελληνική γη έχει να μας προσφέρει πολλούς καρπούς που έχουν αποδειχθεί υπερτροφές και γι’ αυτό είναι ξακουστοί σε όλο τον κόσμο.
Ένας συγκεκριμένος όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύτιμος σύμμαχός μας στην προσπάθεια μείωσης και διατήρησης υγιών επιπέδων χοληστερίνης, αλλά και σακχάρου.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν οι ξένοι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται το νησί της Αίγινας. Ο ΕΦΕΤ το 2003 δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση 43 γραμμαρίων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια Αιγίνης, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Το 2008, το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε ότι σε μια έρευνα, τα φιστίκια βρέθηκε ότι μειώνουν δραστικά τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ξεχωριστά λόγω του ιδιαίτερου εδάφους του νησιού, γι’ αυτό έχουν και τόσο γεμάτη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Αλλά εκτός από την ιδιαίτερη προέλευση και τα γευστικά τους χαρακτηριστικά,  οι μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς ότι έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες: για παράδειγμα, συμβάλλουν στις προσπάθειες μείωσης του βάρους μας, καθώς σε έρευνα αποδείχτηκε πως όσοι κατανάλωναν συγκεκριμένη ποσότητα φιστικιών κατάφεραν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.


Το 90% σχεδόν των λιπαρών που έχουν τα φιστίκια είναι ακόρεστα και υγιεινά. Το ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό και το λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ βρίσκονται και τα δύο στα φιστίκια Αιγίνης. Αυτά είναι τα δύο όπλα που χρησιμοποιούν για να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και μπορούν να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά σε μια ανθυγιεινή διατροφή.

Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εύκολα αίσθηση κορεσμού με λιγότερες ποσότητες λόγω των πλούσιων φυτικών τους ινών. Τέλος, συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Ο ελληνικός αυτός καρπός διαθέτει και υψηλά επίπεδα σε φώσφορο το οποίο μπορεί να συμβάλει στο να διασπάσει τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα και να βοηθήσει στη δυσανεξία από τη γλυκόζη.



aeginagreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ