Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Παραδοσιακή Αποκριάτικη εκδήλωση στις δυτικές συνοικίες

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,
Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μία εκπληκτική εκδήλωση, την Κυριακή το βράδυ, στις 23 Φεβρουαρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δημότες του Δήμου Ελευθέριου Κορδελιού – Ευόσμου στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, στο αμφιθέατρο, πλησίον του πεζοδρόμου, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στο Κορδελιό, λίγο μετά τις 20:30, ο δήμος μέσω της αντιδημαρχίας πολιτισμού, διοργάνωσε το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο, γνωστό ως «Κλαδαριά – Καψαλιά».

Το έθιμο, προερχόμενο από την παράδοση της δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα από περιοχές του Δήμου Βοΐου της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, αναβίωσε υπό τους ήχους της ορχήστρας των χάλκινων οργάνων του Τάκη Μπέτζιου, με την συμμετοχή των παρακάτω πολιτιστικών συλλόγων:
  • Βοιακή Εστία Θεσσαλονίκης,
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου Δήμου Βοΐου,
  • ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής Δήμου Βοΐου και
  • Χορευτική Ομάδας της ΔΗΚΕΚΕ.
Το δρώμενο παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ελευθέριου Κορδελιού – Ευόσμου κος Κλεάνθης Μανδαλιανός, η αντιδήμαρχος με καταγωγή από τον Τετράλοφο Κοζάνης κα Αθηνά Παμπουκίδου και ο δήμαρχος Βοΐου κος Χρήστος Ζευκλής. Ο κος Μανδαλιανός στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι ο δήμος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο κος Ζευκλής, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το έθιμο έχει παγανιστική καταγωγή, αλλά είναι σίγουρα ελληνικό. Ο τελευταίος συμμετείχε σε μερικούς από τους χορούς ανάμεσα στους κύκλους των χορευτών. Επιπλέον παρευρέθησαν επισκέπτες από την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς δήμους, καθώς και συνοδοί των χορευτών. Στους παρευρισκόμενους, μοιράστηκαν δωρεάν παραδοσιακές τσιγαρίδες και άφθονο κρασί. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις ενότητες. Πριν την έναρξη του προγράμματος, επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και η μεταφορά της γνώσης αυτής στις νέες γενέες της χώρας. Αρχικά, στο παραδοσιακό μέρος, οι χορευτικές ομάδες, με τον σχηματισμό τεσσάρων κύκλων, παρουσίασαν παραδοσιακούς μακεδονίτικους χορούς Βοΐου. Στη συνέχεια, περνώντας στην αποκριάτικη ενότητα, οι ομάδες σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και τραγούδησαν τα αποκριατικά σκωπτικά τραγούδια, τα οποία αποτελούνταν από δύο κατηγορίες, τα κωμικά και τα βωμολογικά. Έπειτα, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με τα χάλκινα, όπου αρκετός κόσμος χόρεψε χορούς δυτικής Μακεδονίας, αλλά και λοιπούς μακεδονίτικους χορούς. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν οι παρευρισκόμενοι στο σύντομο χρονικό διάστημα των ποντιακών χορών.

Σύμφωνα με την παράδοση, το συγκεκριμένο έθιμο είχε ιδιαίτερη σημασία στην ζωή των κατοίκων του Βοΐου, καθώς ήταν η τελευταία εορτή των Δυτικομακεδόνων στην περιοχή τους, πριν αναχωρήσουν για εύρεση εργασίας με τον ερχομό της άνοιξης. Έτσι στο Κορδελιό, σε μια περιοχή όπου διαβιούν άτομα από την Κοζάνη, γνώστες και μη των δυτικομακεδονίτικων εθίμων, διασκέδασαν, καθώς φτάνουμε στην κορύφωση των εορταστικών αποκριάτικων εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, πριν την έναρξη της περιόδου νηστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ