Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Σκηνικό ψυχρού πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας: Απελάσεις διπλωματών και αντίποινα

Σκηνικό ψυχρού πολέμου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.
Λίγα 24ωρα μετά τις μαζικές απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Μόσχα αντεπιτίθεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη και την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον «ίδιο τρόπο» στις χώρες που προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων ως αντίποινα για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση», είπε ο Λαβρόφ.

Ουάσιγκτον: Αδικαιολόγητες οι απελάσεις, θα απαντήσουμε

«Αδικαιολόγητες» χαρακτήρισε τις απελάσεις Αμερικανών αξιωματούχων από τη Ρωσία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις ανακοινώσεις του Σεεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ τόνισε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία.

Η Ουάσινγκτον δεν εξεπλάγη με την απέλαση των 60 Αμερικανών διπλωματών, από τη Μόσχα και το Εκατερίνενμπουργκ, τόνισε η εκπρόσωπος. Δεν θεωρεί όμως ότι πρόκειται για διπλωματικά «αντίποινα» επειδή η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση περί χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τη Νόιερτ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.

Γκουτέρες: Να επανέλθουν τα μέτρα προφύλαξης του «Ψυχρού Πολέμου»

Μέτρα προφύλαξης, παρόμοια με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου είναι «ξανά απαραίτητα», καθώς οι εντάσεις Ρωσίας–Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του έπειτα από την απέλαση τουλάχιστον 100 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.

Η κατάσταση είναι «παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και δικαιολογεί την αναβίωση «μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.

Τα σχόλια του Γ.Γ. ήρθαν καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, σε αντίποινα για τις απελάσεις από τις ΗΠΑ Ρώσων με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ