Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Ελισάβετ: Γιατί μοίρασε ασημένια νομίσματα σε 92 άνδρες και 92 γυναίκες;

Χθες το πρωί, η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε τη λειτουργία που έγινε μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνσδορ, εκεί όπου θα γίνει ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, και εντύπωση έκαναν οι εικόνες όπου την δείχνουν να δίνει χρήματα σε πιστούς.

Ο λόγος για αυτή την κίνηση της βασίλισσας είναι ότι χθες ήταν Μεγάλη Πέμπτη και αυτή είναι μια συμβολική κίνηση που γίνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία. Δηλαδή κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο επικεφαλής του βρετανικού θρόνου δίνει στο κοινό λευκά και κόκκινα πουγκιά με ασημένια νομίσματα.

Η παράδοση πίσω από αυτό το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά. Η βασιλική παράδοση των Maundy money χρονολογείται από τον Μεσαίωνα όταν οι βασιλιάδες άρχισαν να διανέμουν τρόφιμα και ρούχα στους φτωχούς.

Ο Ερρίκος o IV εισήγαγε το έθιμο να δίνει τον ίδιο αριθμό χρημάτων με την ηλικία του, η οποία συνεχίζεται σήμερα.

Οι μονάρχες συνήθιζαν επίσης να πλένουν τα πόδια των προσκυνητών στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για να δείξουν την ταπεινοφροσύνη τους, αλλά αυτό το έθιμο ξεθώριασε από τον 18ο αιώνα και μετά.

Αυτές τις μέρες η επικεφαλής του παλατιού διανέμει ειδικά ασημένια νομίσματα στην βασιλική λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό καθεδρικό ναό, μονή ή βασιλικό παρεκκλήσι.

Το 2017 πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Leicester, ενώ φέτος η λειτουργία πραγματοποιήθηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο παλάτι του Ουίνσδορ.

Και επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται 92 φέτος, έδωσε λευκά και κόκκινα πουγκιά που περιείχαν ασημένια κέρματα αξίας 92 πένων σε 92 άνδρες και 92 γυναίκες. 

Οι παραλήπτες επιλέγονται κάθε χρόνο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εκκλησία της περιοχής τους.

Κάθε συνταξιούχος πήρε από δύο δερμάτινα πουγκιά γεμάτα με νομίσματα: Ασημένια νομίσματα αξίας ίσης με την ηλικία του εκάστοτε μονάρχη στο λευκό (αυτή τη φορά 92 πένες) και 5,5 λίρες στο κόκκινο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ