Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Θυμάστε τι έλεγαν οι πολιτικοί απατεώνες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ξεπούλημα; Εντός των ημερών η κατάθεση του ν/σ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το Μάιο, ολοκλήρωση της πώλησης τον Οκτώβριο και διασφάλιση για έξι χρόνια των θέσεων εργασίας όσων μετακινηθούν στις μονάδες με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προβλέπει το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Οι μονάδες που τίθενται προς πώληση είναι οι 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Φλώρινας (υφιστάμενη μονάδα και άδεια για κατασκευή δεύτερης) μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν. Οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης θα εισφερθούν σε δύο ξεχωριστές θυγατρικές της ΔΕΗ, για τον Βορρά και τον Νότο αντίστοιχα. Η ιδιοκτησία εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν θα παραμείνει στη ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί μόνο η χρήση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των μονάδων γίνεται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Προηγήθηκε market test από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του οποίου 15 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:

-Ο διαχωρισμός των μονάδων και η εισφορά τους σε θυγατρικές θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου 2018 της ΔΕΗ, οι οποίες θα εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για τυχόν προσφυγές πιστωτών και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την απόσχιση. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ (34,123% η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και 17% το ΤΑΙΠΕΔ).

-Τον Μάιο, επίσης, θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων με κριτήρια προεπιλογής που περιλαμβάνουν εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ.

-Το μετοχικό κεφάλαιο των δύο θυγατρικών θα προκύψει από τη λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Δεν θα υπάρξει ειδική διαδικασία αποτίμησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο και δεν θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Όμως, θα προσληφθούν από τη ΔΕΗ δύο ανεξάρτητοι διεθνείς εκτιμητές για να προσδιορισθεί, πριν προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης πώλησης, αφενός το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας των μονάδων και αφετέρου το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.

-Η υπογραφή της σύμβασης αγοροπωλησίας αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η καταβολή του τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

-Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες.

-Οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια.

-Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ήδη αναγγείλει η επιχείρηση.

-Στα προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας.

-Προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ΓΕΝΟΠ.

Για τα λιγνιτωρυχεία προβλέπεται παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, όπως επίσης και επιμερισμός του κόστους αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων και αποξήλωσης των μονάδων που θα μεταβιβαστούν μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη. Επίσης, καταργείται ο λιγνιτικός πόρος που αποδίδεται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, ο οποίος ήταν το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και αντικαθίσταται από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου, στην περίπτωση που δεν πουληθούν οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή που ήταν πέρυσι 56% θα πέσει το 2030 στο 45%, ενώ αν υλοποιηθεί η αποεπένδυση θα φθάσει στο 39%. Δηλαδή, το μερίδιο που χάνει η ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας πουλώντας τις λιγνιτικές μονάδες κυμαίνεται στις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα, στη λιανική το μερίδιο της ΔΕΗ από 84% πέρυσι προβλέπεται να πέσει στο 70% αν δεν γίνει η πώληση και στο 60,2% αν γίνει (μείωση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων).

Από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται, τέλος, ότι μετά την πώληση η ΔΕΗ διατηρεί το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού.


Διαβάστε τι έλεγε τον Ιούλιο του 2014 ο ψευτο-Τσίπρας

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ».

Για να ανατραπεί, όπως είπε, το «ξεπούλημα» κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη 'μικρή ΔΕΗ' είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».

Παράλληλα, τόνισε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμεί μια πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προς πώληση».

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης επσήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, βουλευτές κι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» των εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές.

Για τις 8 το βράδυ, φορείς της περιοχής έχουν οργανώσει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου, με την ευκαιρία της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ. Από τους εκπροσώπους φορέων δίνεται βαρύτητα στο γεγονός ότι και οι μητροπολίτες Φλώρινας και Κοζάνης αντιδρούν στο νομοσχέδιο και με απόφαση του μητροπολίτη Φλώρινας, την ώρα του συλλαλητηρίου θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ