Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κίνδυνος αποχαρακτηρισμού του Ρέματος Κυβερνείου/Χαριλάου από την αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της γειτονιάς του Ρέματος Κυβερνείου/Χαριλάου, που δίνουν αγώνα πάνω από δύο χρόνια για τη διάσωση και ανάδειξη του Ρέματος, καθώς πληροφορήθηκαν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης του Υπουργείου Περιβάλλοντος προωθούν για δεύτερη φορά την έκδοση Π.Δ. ρυμοτόμησης του Ρέματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, καθώς με το σκανδαλώδες άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.4315/2014 επιτρέπεται πλέον η άρση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε συμμόρφωση αποφάσεων δικαστηρίων, ακόμη κι αν μειώνονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι(!)

Τα παραπάνω εμπεριέχονται στο 34379/22-09-2015 έγγραφο της αρμόδιας πιο πάνω Διεύθυνσης του ΥΠΑΠΕΝ, στο οποίο υποστηρίζεται ότι, ενώ ο Δήμος έχει την πρόθεση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αιτήματος στο Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση της επίδικης έκτασης, μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει το ΥΠΑΠΕΝ για την πιθανότητα οικονομικής δυνατότητάς του για την απαλλοτρίωση ούτε κοινοποίησε το αίτημά του προς το Πράσινο Ταμείο.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει αμέσως στη δήλωση της επίδικης έκτασης στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να διασφαλίσει το Δημόσιο συμφέρον και την περιουσία του, καθώς κινδυνεύει να χαθεί το Ρέμα. Άλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (22297/2001) με την οποία οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα διεκδίκησης της επίδικης έκτασης.

Παράλληλα, οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να φροντίσει να αιτηθεί στο ΥΠΑΠΕΝ και στο Πράσινο Ταμείο να χρηματοδοτήσουν την απαλλοτρίωση, ώστε, στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρει να διασφαλίσει την ιδιοκτησία του Ρέματος, να είναι σε θέση να το απαλλοτριώσει για να μη χάσει από “αμέλεια” ένα τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας.

Την αδικαιολόγητη αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως παρουσιάζεται από το ΥΠΑΠΕΝ, την έχουν ήδη καταγγείλει και οι κάτοικοι της γειτονιάς Ρέματος Κυβερνείου/Χαριλάου, επισημαίνοντας ότι ενώ εμφανίζεται η πρόθεση (στη θεωρία) για την προστασία του Ρέματος, στην ΠΡΑΞΗ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη διατήρησή του.







Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απραξία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει το δημόσιο-δημοτικό συμφέρον, να προστατεύει το περιβάλλον, την ηρεμία στη γειτονιά, να εδραιώνει το αίσθημα του δικαίου στους δημότες και πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ