Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Zenaida | Πρεμιέρα στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παραγωγή:
Τ-short
Criola produções
2|35

ZENAIDA
Μια ταινία των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου

«Στα δεκαεννέα της χρόνια η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, επιβιώνει μοιράζοντας την καθημερινότητά της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου μπουρδέλου και τις παραισθήσεις ουσιών που της προσφέρουν αποδράσεις από το φρικτό παρόν, αλλά της προκαλούν και εφιάλτες από το παρελθόν της στη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας. Το απόλυτο αδιέξοδο.»

Η ταινία δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της παράνομης διακίνησης γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση (Sex trafficking).
Η δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη του σοβαρού αυτού κοινωνικού θέματος και να προκαλέσει τον διάλογο ανάμεσα στους θεατές, ώστε να το κατανοήσουν καλύτερα και να δουν με συμπάθεια το δράμα των θυμάτων. Παράλληλα, η προβολή της σε χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσής του. Για το λόγο αυτό η ταινία είναι στη διάθεση κάθε φορέα που μάχεται κατά της εμπορίας του γυναικείου σώματος και υποστηρίζει τα θύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στην Αθήνα και το υπόλοιπο στο Πράσινο Ακρωτήριο. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Αλέξης Τσάφας (Χορεύοντας με τον Raidel - Mindelo traz d’ horizonte – A menina dos olhos grandes) και ο Γιάννης Φώτου. Tο σενάριο έγραψε η Βάσια Καρυτινού και τη φωτογραφία υπογράφει ο Γιάννης Φώτου (Λούτον – Τρείς μέρες ευτυχίας – Runaway day - Invisible). Το ρόλο της Ζενάιντα υποδύεται μια νεαρή ηθοποιός από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Στεφανίδου. Τα σκηνικά είναι της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου, τα κουστούμια της Ελισάβετ Κοκωνάρη, το μακιγιάζ της Δήμητρας Γιατράκου, ο ήχος του Χρήστου Παπαδόπουλου και το μοντάζ του Σταμάτη Μαγουλά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των γυρισμάτων στο Πράσινο Ακρωτήριο είχε ο Fonseca Soares. Παραγωγός είναι ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (Τ-Short) σε συμπαραγωγή με την Criola Produções και την 2|35.

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (7 Νοεμβρίου 22:00 & 9 Νοεμβρίου 15:00), ενώ έχει ήδη επιλεγεί από το Exile International Film Festival of Gothenburg στη Σουηδία και το Festival Internacional de Cinema Cineplateau του Πράσινου Ακρωτηρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: altsa1@otenet.gr | info@criola-producoes.com | info@t-short.gr

Περισσότερα


Trailer της ταινίας Zenaida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ