Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Swincar: «Πράσινο» όχημα-αράχνη (+video)

Γράφει ο Στάθης Πετρόπουλος
Ο Pascal Rambaud αυτοπροδιορίζεται ως αρχιτέκτονας, εφευρέτης καθώς επίσης λάτρης του βουνού αλλά και του motorsport.
Και εδώ που τα λέμε δεν μπορείς και να διαφωνήσεις εύκολα μαζί του γιατί αρχικά εφήυρε το Driv’Up, ένα καροτσάκι για να διευκολύνει τη ζωή των μηχανικών στα καρτ και εν συνεχεία καταπιάστηκε με ένα... όχημα-αράχνη.

Το συγκεκριμένο project έπειτα από χρόνια και διάφορα σχέδια μετεξελλίχτηκε σε αυτό που σήμερα περνάει δειλά δειλά σε στάδιο παραγωγής υπό την ονομασία Swincar. To Swincar είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ένα ιδιαίτερο σύστημα αναρτήσεων που επιτρέπει την πρόσφυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων από τους τέσσερις τροχούς ανά πάσα στιγμή.

Με βάση το σχεδιασμό του όταν κινείται στην άσφαλτο αλλά και ομαλούς δρόμους παίρνει τέτοιες κλίσεις ώστε να είναι απολύτως σταθερό και ασφαλές, όμως εκεί που μεταμορφώνεται είναι όταν αφήσει την άσφαλτο και περάσει στο βουνό.

Οι βραγχίονες που καταλήγουν στους τροχούς περιλαμβάνουν όσες αρθρώσεις χρειάζεται ώστε αυτοί (οι τροχοί) να πατούν στο έδαφος, να γέρνουν αλλά και να στρίβουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Μάλιστα χάρη στο ιδιαίτερο αυτό σύστημα αναρτήσεων το «μετατρόχιο» τόσο εμπρός όσο και στον πίσω άξονα διαμορφώνεται αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν από το έδαφος.

Έτσι το Swincar εκτός του ότι μπορεί να υπερκαλύπτει πλήθος εμποδίων, να περνάει κάθετα νεροφαγώματα και να ανεβοκατεβαίνει χαντάκια, μπορεί και να κινηθεί σε εδάφη υπό κλίση καθώς και σε ανισόπεδες επιφάνειες.

Η ιδέα είναι προφανώς εξαιρετική και συμπληρώνεται από το γεγονός πως κάθε τροχός κινείτα από έναν ηλεκτροκινητήρα 1,5 kW με αποτέλεσμα το Swincar να μην είναι ρυπογόνο, να μη χρειάζεται καύσιμο και φυσικά να μην κάνει φασαρία.

Σύμφωνα με την Mecanroc, τη γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το Swincar σύντομα αυτό θα περάσει στην παραγωγή με διάφορες επιλογές όσον αφορά τους κινητήρες αλλά και το σύστημα κίνησης και διεύθυνσης, ενώ προγραμματίζεται να υπάρχει και μοντέλο για άτομα με ειδικές ανάγκες.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ