Αλλάζει ο χάρτης σε οκτώ τομείς της αγοράς που πετυχαίνουν συνολικό ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 29,4 δισ. ευρώ, με τον νέο νόμο για τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.
Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν επιδιώκουν να ανοίξουν τον ανταγωνισμό, να άρουν εμπόδια στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, να φέρουν επενδύσεις και να προκαλέσουν την αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή.
Ετσι, οι ανατροπές που έρχονται και οι πωλήσεις ανά κλάδο είναι:
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το πεδίο των αντιπαραθέσεων εστιάζεται σε δύο από τα βασικότερα αγαθά, το γάλα και το ψωμί. Κτηνοτρόφοι και αρτοποιοί προειδοποιούν για αντιδράσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι αλλαγές που έρχονται ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, στο γάλα, με τις διατάξεις του νόμου καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Αξίζει να σημειωθεί πως και σε κράτη-μέλη της ΕΕ ο καθορισμός ορίου ημερών για το παστεριωμένο γάλα δεν υφίσταται. Μάλιστα σε γαλακτοπαραγωγικές χώρες αυτή φτάνει και τις 10 ημέρες.
Οι επτά ημέρες είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιμηκύνοντας τη διάρκεια συντήρησης από τις πέντε ημέρες. Ηδη ύστερα από αυτήν την κίνηση φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στις τιμές καταναλωτή, καθώς αυτές μειώθηκαν.
Επίσης ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές γάλακτος, καθώς με το «πλαφόν» που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας δεν ήταν εφικτές. Παράλληλα, όμως, μειώνεται σημαντικά το κόστος της παραγωγής - διανομής - επιστροφών προϊόντων που ήταν επιβαρυμένο κατά 25% λόγω των ημερών. Η Ελλάδα μάλιστα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στην τιμή λιανικής πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος. Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
Στο ψωμί, δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά του. Η πρώτη αφορά στα σημεία πώλησης και η δεύτερη στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος».
Ετσι, επιτρέπεται πια η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Αυτές ήταν οι εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος και η προϋπόθεση για την πώληση του ψωμιού από αυτά τα καταστήματα είναι να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Τους τίτλους «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν να χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος.
Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν επιδιώκουν να ανοίξουν τον ανταγωνισμό, να άρουν εμπόδια στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, να φέρουν επενδύσεις και να προκαλέσουν την αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή.
Ετσι, οι ανατροπές που έρχονται και οι πωλήσεις ανά κλάδο είναι:
- Στο γάλα, όπου οι επιχειρήσεις εμφανίζουν τζίρο 600 εκατ. ευρώ, καταργείται το «πλαφόν» των επτά ημερών στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου προϊόντος.
- Στο ψωμί, σε μια αγορά με πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, επιτρέπεται η πώλησή του ακόμη και από περίπτερα.
- Στο καθεστώς των εκπτώσεων-προσφορών και της κυριακάτικης λειτουργίας, έρχονται απελευθερώσεις που επηρεάζουν τα εμπορικά καταστήματα λιανικής με ετήσιο κύκλο εργασιών 18 δισ. ευρώ.
- Στα φαρμακεία, που πετυχαίνουν τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, αίρονται περιορισμοί σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΔΕΗ να έχει τη μερίδα του λέοντος περί τα 6 δισ. ευρώ στους καταναλωτές, δίνεται η δυνατότητα της δραστηριοποίησης κι άλλων προμηθευτών.
- Στο φυσικό αέριο, με τις τρεις εταιρείες παροχής αερίου να εμφανίζουν τζίρο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο κι άλλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.
- Στα τουριστικά καταλύματα απελευθερώνεται η χρονική διάρκεια των μισθώσεων.
- Στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης απλουστεύεται η διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το πεδίο των αντιπαραθέσεων εστιάζεται σε δύο από τα βασικότερα αγαθά, το γάλα και το ψωμί. Κτηνοτρόφοι και αρτοποιοί προειδοποιούν για αντιδράσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι αλλαγές που έρχονται ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, στο γάλα, με τις διατάξεις του νόμου καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Αξίζει να σημειωθεί πως και σε κράτη-μέλη της ΕΕ ο καθορισμός ορίου ημερών για το παστεριωμένο γάλα δεν υφίσταται. Μάλιστα σε γαλακτοπαραγωγικές χώρες αυτή φτάνει και τις 10 ημέρες.
Οι επτά ημέρες είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιμηκύνοντας τη διάρκεια συντήρησης από τις πέντε ημέρες. Ηδη ύστερα από αυτήν την κίνηση φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στις τιμές καταναλωτή, καθώς αυτές μειώθηκαν.
Επίσης ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές γάλακτος, καθώς με το «πλαφόν» που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας δεν ήταν εφικτές. Παράλληλα, όμως, μειώνεται σημαντικά το κόστος της παραγωγής - διανομής - επιστροφών προϊόντων που ήταν επιβαρυμένο κατά 25% λόγω των ημερών. Η Ελλάδα μάλιστα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στην τιμή λιανικής πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος. Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
Στο ψωμί, δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά του. Η πρώτη αφορά στα σημεία πώλησης και η δεύτερη στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος».
Ετσι, επιτρέπεται πια η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Αυτές ήταν οι εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος και η προϋπόθεση για την πώληση του ψωμιού από αυτά τα καταστήματα είναι να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Τους τίτλους «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν να χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ