Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Βόμβα Κομισιόν: "Ποια συμφωνία...;"

Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ήταν η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αμέσως μετά τη διαρροή του non paper από το Μαξίμου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας.

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα», ήταν η πλήρης δήλωσή του, βάσει όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει ακόμη τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η γερμανική Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στις οποίες επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός «Grexit», λέγοντας ότι θα είναι διαχειρίσιμο για την ευρωζώνη.

«Έκπληξη» δηλώνουν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα ότι η συμφωνία ξεκινά να γράφεται. Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg μεταδίδει το γεγονός, επικαλούμενο γερμανό αξιωματούχο. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως «η πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είναι μικρή».

Οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα, όπως ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ και σχολιάζοντας τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου διεμήνυσε ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα».

Ο Γέγκερ επιβεβαίωσε ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει πως «έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ