Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Επιτέλους, κινητικότητα

του Γιάννη Δασκάλου
Έκανα ακριβώς δυο εβδομάδες για να γράψω το νέο μου κείμενο. Ζητώ συγνώμη και από το site και από το αναγνωστικό κοινό, αλλά δεν είχα τέτοια πρόθεση. Επιθυμώ κάθε μια – δυο μέρες να καταθέτω την άποψή μου για τα τεκταινόμενα στον Άρη, αλλά η απίστευτη στασιμότητα των προηγούμενων ημερών, δεν με ενέπνεε να γράψω ούτε μια αράδα για τα της ομάδας. Σήμερα, εκτιμώ ότι υπάρχει αντικείμενο σχολιασμού. Και θα ξεκινήσω με το νέο όνομα που απασχολεί τον Άρη εδώ και μερικές ημέρες. Τον Γιώργο Γαλανό.

Τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον γνωρίζω εδώ και δυο δεκαετίες. Ήταν ένα από τα οπαδικά «αλάνια» του Άρη, ήταν ένα «αλάνι» στα της νυκτερινής ζωής της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, γενικώς ήταν παιδί της πιάτσας. Μπλέχτηκε σε δύσκολες καταστάσεις, κατάφερε να βγει από αδιέξοδα, λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στο προσκήνιο σαν επιχειρηματίας και πλέον, έχει εδραιώσει την θέση του στον τομέα ενασχόλησής του. Παρεμπιπτόντως, παντρεύτηκε και μια συμμαθήτριά – φίλη μου με την οποία έκανε και ένα παιδάκι, οπότε ξέρω δυο πραγματάκια παραπάνω για τον Γαλανό.

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστος επενδυτής. Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά για τις προθέσεις του, δεν ξέρω αν έχει την οικονομική επιφάνεια να στηρίξει έναν Άρη με τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, ξέρω όμως το εξής. Σε κανέναν – και πολύ περισσότερο στον Άρη – δεν έκανε κακό η πρόταση εμπλοκής του στα κοινά της ομάδας. Αντιθέτως, μετά από μήνες αδράνειας, κάτι κινήθηκε και προκάλεσε συζητήσεις, έστω και αντιδράσεις. Και αυτό είναι καλό για έναν Σύλλογο που, το τελευταίο διάστημα, έμοιαζε με ζωντανός – νεκρός.

Τι είπε ο Γαλανός; Βάζω τόσα και αναλαμβάνω την ομάδα στην Γ’ εθνική. Μου ακούστηκε αρκετά ξεκάθαρη η τοποθέτησή του, άσχετα αν δεν επιθυμώ σε καμιά περίπτωση να δω την ομάδα να κατρακυλά σε κατηγορίες που δεν της αρμόζουν. Δεν βρήκα κάποιον υπαινιγμό από τον Γαλανό. Δεν βρήκα πουθενά κοροϊδία. Δεν έβαλε κανένα μαχαίρι σε κανέναν λαιμό. Σαφώς και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί να απαντήσει στην συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει, αλλά δεν βρίσκω λόγους πολεμικής εναντίον του. Θεωρώ δε υπερβολική την αντίδραση Στεφανίδη να τον καταγγείλει για κοροϊδία, όπως και την στάση κάποιων Μέσων που τον καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομά του. Επιτέλους, η δαιμονοποίηση στον Άρη, πρέπει να τελειώσει.

Άσχετα από αυτό, εκτιμώ την εμπλοκή Γαλανού στα της ΠΑΕ Άρης, ωφέλιμη για την νυν διοίκηση Στεφανίδη. Θεωρώ ότι στην προσπάθεια που κάνει ο τελευταίος για συμφωνίες με πιστωτές, η εμπλοκή Γαλανού αποτέλεσε ένα ανέλπιστο όπλο στην φαρέτρα των διαπραγματεύσεών του. Όταν η προοπτική της Γ΄ εθνικής είναι ορατή και υπαρκτή, αλλιώς ζυγίζει ένας πιστωτής τις απαιτήσεις του και σίγουρα γίνεται πολύ πιο διαλλακτικός. Παράλληλα, ο Γαλανός αναγκάζει τις εξελίξεις και τους εμπλεκόμενους να τρέξουν λίγο γρηγορότερα. Ήδη, η προαναγγελία Γ.Σ. μετόχων της ΠΑΕ και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποτελούν δείγματα θετικής αντίδρασης μπροστά στον «κίνδυνο» Γαλανού.

Κατά τα άλλα, εκτιμώ ότι ο Στεφανίδης το πάει αρκετά καλά το πράγμα. Η προσέγγιση Χαριστέα ήταν μια πολύ καίρια προσωπική του επιλογή, που ήδη προσδίδει κύρος και αξιοπιστία σε έναν Άρη κουρελιασμένο ηθικά. Ο Άγγελος, τον οποίο θα ευχαριστώ όσο θα ζω για εκείνη την υπέροχη βραδιά του Αυγούστου που μου είχε χαρίσει στην Τούμπα, δείχνει ορεξάτος και θέλει να βοηθήσει. Μάλιστα, μαθαίνω ότι σε εκείνον οφείλεται η προοπτική μιας «βαρβάτης» χορηγίας που βρίσκεται στις παρυφές της ΠΑΕ. Οπότε κάτι καλό κτίζεται από αυτήν την συνεργασία.

Παράλληλα, ο Στεφανίδης δείχνει να το πάει καλά και με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ενώ αν αληθεύουν τα όσα μαθαίνω για χορηγικά προγράμματα που υποτίθεται ότι έχουν συμφωνηθεί προς όφελος της ΠΑΕ, υπάρχει φως στο τούνελ. Με τον Δασυγένη «ζεστό» να βοηθά οικονομικά, με την πώληση Διούδη (αν όχι και Μανιά) δεδομένη και με τον κόσμο να στηρίζει με διαρκείας, ο Άρης μπορεί να αγωνιστεί στην Football League με βάσιμες ελπίδες επιστροφής στην Superleague. Στα θετικά προσμετρώ και την επιλογή Καλαϊτζίδη, που αν κάποιες προϋποθέσεις ευοδωθούν, είναι ένας προπονητής στον οποίο μπορεί να βασιστεί ο Άρης.

Όσο για τα των επενδυτών, τα οποία άφησε να εννοηθεί ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, αλλά κράτησε αποστάσεις γιατί περιμένει πρώτα να δει χρήμα και μετά να μιλήσει; Εδώ κολλάει η λαϊκή ρήση, «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι». Καλά θα κάνει ο Στεφανίδης να μην δημιουργήσει προσδοκίες στον κόσμο του Άρη, εφόσον δεν υπάρξουν συγκεκριμένα και σοβαρά δείγματα γραφής. Με αποδείξεις και όχι με αοριστολογίες. Γιατί και τα λεγόμενα του κ. Μαργαρίτη με εξιτάρισαν, αλλά το όλο θέμα που ανέφερε μοιάζει «too good to be true». Εκτός και αν ο Θεός έχει δει το δράμα που ζούμε, μας λυπήθηκε η ψυχή του και αποφάσισε να μας στείλει καμιά πενηνταριά φορτηγά με ρούβλια!

Σοβαρά τώρα. Είναι μια κρίσιμη εποχή για τον Άρη και απαιτείται ψυχραιμία και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές. Δεν είναι καιρός για αποκλεισμούς, αναθέματα και στρατόπεδα. Ούτε για εμπόριο ελπίδας. Όλοι με γνώμονα το συμφέρον του Συλλόγου, θα πρέπει να δράσουν συναινετικά και με διάθεση σύνθεσης και συνεργασιών. Και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι καλοί μου συνάδελφοι ρεπόρτερ του Άρη, που ξέρω καλά πόσο δύσκολες στιγμές περνούν και πόσα διακυβεύονται για εκείνους και τις οικογένειές τους, από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Υ.Γ. 1: Κάποιοι βλέπουν την διοίκηση του Α.Σ. ως «κερκόπορτα» για να είναι στα πράγματα του Άρη. Όπως κάποτε έκαναν με την ΚΜΑ. Ας πάψουν να χρησιμοποιούν τους θεσμούς του Συλλόγου και ιστορικά πρόσωπα (σαν τον Χάρη Παπαγεωργίου), για να ικανοποιήσουν την τρέλα τους.

Υ.Γ. 2: Μέχρι τις 30/6 θα έχει επιτευχθεί η άρση του απαγορευτικού της ΦΙΜΠΑ από την ΚΑΕ Άρης. Αμέσως μετά θα μάθετε και το όνομα του νέου προπονητή της ομάδας μπάσκετ.

Υ.Γ. 3: Ένα 18χρονο παιδί έπεσε στο κενό και άφησε την τελευταία του πνοή, λυγίζοντας από το άγχος της εξεταστικής περιόδου. Παράκληση θερμή προς όλους τους γονείς του κόσμου. Ας μην αφήνουμε την σκληρή καθημερινότητα να μας παρασύρει. Ας είμαστε κοντά, πολύ κοντά στα παιδιά μας. Και ας τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η ζωή είναι μια διαρκής μάχη, ένας ασταμάτητος αγώνας, που δεν κρίνεται ούτε από μια επιτυχία ούτε από μια αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ