Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΚΙΡΚΙΝΤΖΕΣ (τα "Ματωμένα Χώματα") ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΙΑ

Σε ένα ορεινό αυθεντικό ελληνικό χωριό, κοντά στην αρχαία Έφεσο, στην Τουρκία αναζητούν καταφύγιο  όσοι πιστεύουν ότι βάσει του ημερολογίου των Μάγια, στις 21 Δεκεμβρίου έρχεται το τέλος του κόσμου.

Ο Κιρκιντζές, χωριό με 600 κατοίκους (γνωστό και από το μυθιστόρημα της Διδούς Σωτηρίου, "Τα Ματωμένα Χώματα") είναι ένα από τα δύο μέρη (το άλλο είναι ένα χωριό στη Γαλλία) που πιστεύεται ότι θα επιβιώσει της συντέλειας του κόσμου, εξαιτίας της «θετικής ενέργειας» που διαθέτει.

Χάρη στην προφητεία των Μάγια επήλθε πραγματική τουριστική «έκρηξη» στο μικρό χωριό, όπου σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ αναμένεται η άφιξη περισσότερων από 60.000 ανθρώπων.

«Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιο ενδιαφέρον κατά τη χειμερινή περίοδο» δήλωσε ο Ιλκάν Γκουλγκούν, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στον Κιρκιντζέ (στα τούρκικα λέγεται Σιρίντζε), ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί τουρίστες που φιλοξενούνται στο κατάλυμά του πιστεύουν ότι θα σωθούν από την καταστροφή του κόσμου λόγω της θετικής ενέργειας που έχει το χωριό.

Ο Κιρκιντζές είναι γνωστός για τα ξενοδοχεία του, στα οποία διαμένουν εύποροι Τούρκοι, αλλά και για το κρασί του.

Ο επιχειρηματίας Ερκάν Ονόγλου εκμεταλλευόμενος την παρουσία τουριστών απ' όλο τον κόσμο φέτος ενέταξε στην παραγωγή του το «κρασί της αποκάλυψης» που θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν στις 21 Δεκεμβρίου ως αναμνηστικό οι τουρίστες.

Στο χωριό, οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν πρόχειρα καταλύματα για τους τουρίστες που δεν θα μπορέσουν να βρουν στέγη, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «The National» από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σεβάν Νισανιάν, συγγραφέας και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο χωριό, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εκτίμησε ότι η ζήτηση δωματίων δεκαπλασιάστηκε.

Όπως εξήγησε, ο Κιρκιντζές ήταν γνωστός «ως τόπος με ξεχωριστή ενέργεια» μεταξύ new age ομάδων (του επονομαζόμενου κινήματος της Νέας Εποχής) ήδη από το 1980, επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι εκεί γεννήθηκε η θεά Άρτεμη, η θεά των δασών και του κυνηγιού, αλλά και ότι πρόκειται για τον τόπο από τον οποίο η Παναγία αναλήφθηκε στους Ουρανούς.

Δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προετοιμασίες για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού τουριστών, δήλωσε ο κ. Νισανιάν.

«Το χωριό πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα - όχι για την αποκάλυψη - αλλά για την εισβολή τουριστών που μπορεί να εξαντλήσουν τους πόρους του» υπογράμμισε.

Συνέστησε, μάλιστα, στις τοπικές αρχές να φροντίσουν να στήσουν σκηνές για όσους αναζητήσουν καταφύγιο όσο πλησιάζει η 21η Δεκεμβρίου.

«Φυσικά θα προκληθεί χάος εδώ» τόνισε ο Οζγκούρ Αϊντογκάν, πρόεδρος της ορειβατικής λέσχης, ο οποίος είπε ότι ετοιμάζεται να οργανώσει μία κατασκήνωση έξω από τον Κιρκιντζέ και περιηγήσεις στα βουνά της περιοχής για τους επισκέπτες.

Στον Κιρκιντζέ, του οποίου τα σπίτια έμειναν όπως τα άφησαν οι Έλληνες στον Διωγμό από τους Τούρκους, το παλιό ελληνικό σχολείο έχει μεταβληθεί σε εστιατόριο ενώ η ορθόδοξη εκκλησία είναι μισογκρεμισμένη και εγκαταλελειμμένη. Δείτε στη φωτογραφία τα ελληνικά σπίτια που, κατοικούνται, φυσικά, από Τούρκους, οι οποίοι, όμως, κράτησαν την γραφικότητα του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ