Η ομιλία του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη στο δημοτικό συμβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΕΕΑΑ για την ανακύκλωση στο Δήμο Θεσσαλονίκης
"Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία, για να κατέβουν οι επιγραφές που βρίσκονται στις προσόψεις των πολυκατοικιών και δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.
Και πολύ καλά κάνουν. Το ζήτημα, που προκύπτει για τους κατόχους αυτών των παράνομων επιγραφών, είναι τι θα τις κάνουν αφού τις κατεβάσουν.
Διότι, αφού τις κατεβάσουν, οι επιγραφές ανήκουν πλέον στην κατηγορία των στερεών αποβλήτων, δηλαδή είναι σκουπίδια.
Δέστε, λοιπόν, τι έπαθε ένας πολίτης που αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις προσταγές του νόμου.
«Πήρα στην υπηρεσία προστίμων, μου είπαν να συνεννοηθώ με την υπηρεσία ογκωδών αντικειμένων. Πήρα εκεί, μου είπαν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, λόγω του ότι οι συμβασιούχοι δεν έχουν πάρει τη θέση τους ακόμα και έχουν έλλειψη προσωπικού. Μου είπαν δε να ζητήσω παράταση.... Τηλεφώνησα ξανά στη υπηρεσία προστίμων, μου είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι, θα πρέπει να απευθυνθώ στον κ. Καπόν ή τον κ.Ζέρβα μάλλον.»
Η αποκομιδή των απορριμμάτων, όμως, είναι υπόθεση του δήμου. Ποιας υπηρεσίας; Της ανακύκλωσης, διότι οι επιγραφές αυτές λειτουργούν με ρεύμα και υπάγονται στα ανακυκλώσιμα υλικά.
Το ζήτημα είναι, ότι κανείς δεν το είπε αυτό στο συγκεκριμένο δημότη. Και αυτό συνέβη διότι οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες του Δήμου, δεν είναι σε συνεργασία μεταξύ τους.
Αυτό είναι λογικό, διότι υπηρεσία ανακύκλωσης δεν υπάρχει.
Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε μια σύμβαση, που εισηγείται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο κ.Καπόν, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, γιατί περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των δύο μερών, που ήταν ασαφείς.
Εκείνο όμως το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία και από τη σύμβαση, είναι πως θα δουλέψει το σύστημα με τρόπο επωφελή για τους δημότες.
Δηλαδή, πως θα έχουμε μία υπηρεσία, η οποία θα μαζεύει όσα μπορεί περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά στα όρια του δήμου.
Αν τα 10 ή τα 15 απορριμματοφόρα είναι λίγα και αν οι 5.000 κάδοι δεν επαρκούν, είναι δευτερεύον ζήτημα. Μπορεί να διορθωθεί.
Διότι, όταν αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει μηδενικά ποσοστά στην ανακύκλωση, και το ένα απορριμματοφόρο είναι πολύ.
Με δεδομένο λοιπόν, ότι η υπηρεσία για την ανακύκλωση θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός, η διοίκηση πρέπει να φτιάξει μια καλή υπηρεσία που:
· να ξέρει που να τοποθετήσει τους κάδους
· να έχει ένα καλό πρόγραμμα αποκομιδής
· να προσέχει τη δημόσια περιουσία, δηλαδή τα απορριμματοφόρα που θα της εμπιστευθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης
· να μην βαρύνεται με ευνοιοκρατικές συμπεριφορές.
Για να πετύχουν όλα αυτά χρειάζεται:
· να αποτελείται από μόνιμο προσωπικό
· να είναι δημόσια, αναρτημένη στο διαδίκτυο η δομή και η λειτουργία της, για να ξέρουμε όλοι τι γίνεται
Από εκεί και πέρα είναι απαραίτητο κάθε μήνα να υπάρχει αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο τι ανακυκλώσιμα υλικά μάζεψε η υπηρεσία και τι υλικό παράχθηκε από αυτά, για να ξέρουν οι δημότες τι αποτέλεσμα είχε ο κόπος, στον οποίο υποβλήθηκαν να μαζέψουν τα ανακυκλώσιμα και να τα πάνε στον ειδικό κάδο.
Πρότεινα δημοσίως και επαναφέρω σήμερα τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο κέντρο διαλογής με τρένο, κάτι που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθ.Ζηλιασκόπουλος, είπε ότι είναι εφικτό, εφόσον βέβαια το κέντρο διαλογής είναι κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή. Θα είναι σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών και περιβαλλοντικών πόρων.
Η σύμβαση που έχουμε μπροστά μας σήμερα προβλέπει κονδύλια για τη διαδικασία ενημέρωσης του πολίτη. Ζητώ να φροντίσει η διοίκηση, αυτά να τα διοχετεύσουμε στη Δημοτική Ραδιοτηλεόραση, όχι μόνο γιατί θα είναι ένα νέο έσοδο, αλλά και γιατί αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της. Η ενημέρωση του πολίτη.
Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε τρία χρόνια, ο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης θα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ταφής απορριμμάτων, επτά χρόνια πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Είναι αδύνατο να έχουμε κάθε τρεις και λίγο νέο ΧΥΤΑ. Πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή του όγκου απορριμμάτων μας. Και η ανακύκλωση είναι μία τέτοια μέθοδος. Ας κάνουμε γρήγορα και αποφασιστικά βήματα.
Η σύμβαση που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα είναι το πλαίσιο. Ας βάλουμε εμείς καλό και χρήσιμο για τους δημότες περιεχόμενο.
Κ.ΜΑΤΗ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ
ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2001`
ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΑ ΦΡΑΑΓΚΟ
ΣΕ ΤΗ ΕΝΟΧΛΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΗΝΗ 0.50Χ0.50 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΣΤΗΝ
Δ.ΓΟΥΝΑΡΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΕ