Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

Από την ημέρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι που δημιούργησε με τις γνωστές καταστροφές, βλέπουμε στα κανάλια Έλληνες επιστήμονες να αναφέρονται στην πυρηνική ενέργεια. 
Συνεντεύξεις και αναλύσεις τους φιλοξενούν σχεδόν καθημερινά και οι εφημερίδες.
Αρκετοί τηλεθεατές νομίζουν πως αυτοί οι επιστήμονες δεν έχουν τόσο πλούσιες γνώσεις για να αναλύσουν εμπεριστατωμένα την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία και να αναπτύξουν το τι σημαίνει η πυρηνική ενέργεια για την ανθρωπότητα. 
Και όμως. 
Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα καταρτισμένους πυρηνικούς επιστήμονες! 
Οι οποίοι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιούνται και αρκετοί από αυτούς έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Λίγοι Έλληνες γνωρίζουν πως η χώρα μας διαθέτει δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.


Συγκεκριμένα, από τις 27 Ιουλίου του 1961 η Ελλάδα διαθέτει το δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς. Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα τύπου πισίνας των 6 μεγαβάτ και βρίσκεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στο Χολαργό. Οι κάτοικοι της περιοχής κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις αγωνίες τους για την ύπαρξη του.

«Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα που δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον γιατί ψύχεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μιλάμε για ποσότητες 5000 μικρότερες από της Ιαπωνίας» είπε ο κος Παπάζογλου.

Το 2001 έκλεισε για συντήρηση και από τότε δεν ξαναλειτούργησε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και επειδή τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονταν εκεί για τα νοσοκομεία, άρχισαν να εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές από το εξωτερικό.

Το 1970 λίγο έλειψε η χώρα μας να αποκτήσει και τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα για παράγωγη ενέργειας. Θα κατασκευαζόταν στην Κάρυστο από την Αμερικανική εταιρία ΕΜΠΑΣΚΟ .Οι αντιδράσεις των κατοίκων όμως έβαλαν φρένο στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ