Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΣΤΟΝ "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τελικά ούτε η Πορτογαλία μπόρεσε να ξεφύγει από το μηχανισμό στήριξης. Απόψε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες τόνισε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση «αποφάσισε από σήμερα ακόμη να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε «επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν γίνει τίποτα», προσέθεσε ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου και συνέχισε:
«Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μην συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα. Υπάρχει μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.
Πάντα θεωρούσα ένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια ως την τελευταία λύση. Αν δεν λαμβανόταν η απόφαση αυτή θα υπήρχαν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να διατρέξει η χώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Πορτογαλία ζήτησε σήμερα να επωφεληθεί μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας από την ΕΕ.
«Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρόθεσή του να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής στήριξης της ΕΕ», διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το αίτημα αυτό θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατό και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες με την αλληλεγγύη των εταίρων της».
Στο πρακτορείο Reuters από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επεσήμανε ότι το αίτημα της Πορτογαλίας προς την ΕΕ για χρηματοπιστωτική βοήθεια συνιστά μια υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη. «Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα. Πάντως, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφερθεί σε μια βοήθεια ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εντωμεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Πορτογαλία!
Την έσπρωξαν οι αγορές
Τις προηγούμενες ημέρες οι αγορές άσκησαν τεράστια πίεση προκειμένου να σπρώξουν την Πορτογαλία στο μηχανισμό. Σε δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων το επιτόκιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 80%, ενώ η μέση απόδοση εκτοξεύτηκε στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια ενώ στην δημοπρασία των 12μηνων εντόκων, η Πορτογαλία θα πληρώσει επιτόκιο 5,902% έναντι 4,331% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Η Moody's από την πλευρά της προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και σήμερα υποβάθμισε επτά τράπεζες την ώρα. Μάλιστα, οι Πορτογάλοι τραπεζίτες απειλούσαν πως αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό θα σταματούσαν να στηρίζουν τα κρατικά ομόλογα.
Στρος-Καν: «Πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα»
Εντωμεταξύ, ο Ντομινίκ Στρος-Καν παραχώρησε συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post.
«Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης. Πρέπει να δείξουν στους πιστωτές ότι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ποια μέτρα θα λάβει και εάν αυτά είναι αξιόπιστα, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ περιπεπλεγμένη κατάσταση. Η πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει ή όχι δάνειο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς¨», είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται τόσο για ένα πρόβλημα δημόσιου χρέους, αλλά χρηματοδότησης των τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά την Πορτογαλία περίπτωση απολύτως διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας».
"Αναγκαία η βοήθεια των Ευρωπαίων"
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε πως η χώρα του θα χρειαστεί "πακέτο" στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Fernando Teixeira dos Santos δήλωσε στην εφημερίδα Jornal de Negocios ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί να καταφύγει στους μηχανισμούς που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις.


πηγή: newstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ