Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Τα μόνα τηλεσκόπια που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση εξωγήινων σημάτων κλείνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων, ανακοίνωσε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο SETI. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler μόλις ανακάλυψε δεκάδες φιλόξενους πλανήτες, στους οποίους πολύ θα ήθελαν να στρέψουν τα αφτιά τους οι ερευνητές.

To Ινστιτούτο SETI ιδρύθηκε το 1984 με τη στήριξη του διάσημου Αμερικανού αστρονόμου και εκλαϊκευτή της επιστήμης Καρλ Σέιγκαν. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανιχνεύσει σήματα εξωγήινων πολιτισμών, η ελπίδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει.

Το ATA «τέθηκε σε κατάσταση αναμονής λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης» γράφει ο Πίρσον σε επιστολή του προς τους δωρητές του Ινστιτούτου. Το SETI χρειαζόταν 1,5 εκατ. δολάρια το χρόνο για τη λειτουργία της συστοιχίας και ακόμα 1 εκατ. για επιστημονική έρευνα.

Ο αρχικός σχεδιασμός για το ATA προέβλεπε συνολικά 350 ραδιοτηλεσκόπια των έξι μέτρων, τα οποία θα λειτουργούσαν ως ένα γιγάντιο, ενιαίο ραδιοτηλεσκόπιο. Η υλοποίησή του όμως σταμάτησε μετά την πρώτη φάση το 2007, όταν ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 42 τηλεσκόπια με κόστος 50 εκατ. δολαρίων.

Το μισό από αυτό το ποσό προσέφερε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, από τον οποίο πήρε το όνομά του το ATA.

H συστοιχία αυτή δεν είναι το μόνο όργανο που μπορεί να χρησιμοποιήσει το SETI για την αναζήτηση εξωγήινων, είναι όμως το μόνο εξειδικευμένο. Οι ερευνητές του ινστιτούτου χρησιμοποιούν και άλλα τηλεσκόπια, πρέπει όμως να ανταγωνίζονται άλλους επιστήμονες για να εξασφαλίσουν χρόνο παρατήρησης.

Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Scientific American, το Ινστιτούτο SETI θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το ATA για να μελετήσει τους 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες που ανακάλυψε πρόσφατα το εξειδικευμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Από τους πλανήτες αυτούς, περίπου 50 εκτιμάται ότι βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ