Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Ψωνίστε έξυπνα, οικονομικά και υγιεινά στο σούπερ μάρκετ – Πολύτιμα tips


Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ δεν είναι απλή υπόθεση. Σίγουρα δεν θα θέλαμε το στρες από την «λυπητερή» στο ταμείο να προστεθεί στο ήδη μεγάλο άγχος των λογαριασμών και -πιθανώς- του ενοικίου και ίσως προσπαθούσαμε να περιορίσουμε τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που μας γεμίζουν επικίνδυνα χημικά. Θα βάζαμε στόχο, ενδεχομένως, να μην περάσουμε μισή ημέρα ψάχνοντας στους διαδρόμους τι τελικά θέλουμε να αγοράσουμε, αν και θα στεκόμασταν λιγάκι παραπάνω σε ράφια και ψυγεία να σκεφτούμε αν είναι καλή ιδέα οι κονσέρβες ή τα κατεψυγμένα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει 7 απλά tips για να γεμίσουμε το καλάθι σε χρόνο ρεκόρ, με τρόφιμα που ωφελούν την υγεία και χωρίς να ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό.

1. Πηγαίνετε προετοιμασμένοι: Σχεδιάστε εβδομαδιαία μενού και φτιάξτε τη λίστα σας εκ των προτέρων, ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια των αγορών. Αποφύγετε την αγορά λιγότερο υγιεινών προϊόντων που δεν χρειάζεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να τρώτε σωστά και να μένετε εντός προϋπολογισμού.

2. Μην ψωνίζετε με άδειο στομάχι: Η πείνα είναι κακός σύμβουλος στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, καθώς οδηγεί σε παρορμητικές αγορές. Σύμφωνα με έρευνες, κάπως έτσι μπαίνουν στο καλάθι στου μέσου Αμερικανού αχρείαστα τρόφιμα που θα φουσκώσουν τον τελικό λογαριασμός κατά 26 επιπλέον δολάρια. Το επισημαίνουν και οι βιολόγοι φυτών: «Το να πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι είναι κακή ιδέα. Είναι βέβαιο ότι θα πάρετε κακές αποφάσεις που δεν βασίζονται στο διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων αλλά σε προσωρινές λιγούρες που θα σας αφήσουν να ζητάτε κι άλλα αργότερα. Τα φυτά αντιμετωπίζουν αυτό το διατροφικό παζλ καθημερινά, αφού τρώνε εκεί που ψωνίζουν και ψωνίζουν ενώ τρώνε».

3. Ξεκινήστε από την περίμετρο του καταστήματος: Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ τοποθετούν τα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά και άπαχα κρέατα στα εξωτερικά ράφια και προθήκες. Αναζητήστε εποχιακά προϊόντα και υγιεινές επιλογές σε προσφορά για να εξοικονομήσετε χρήματα. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε στους εσωτερικούς διαδρόμους και αναζητήστε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πλιγούρι, κινόα, ρύζι, ζυμαρικά και κριθαράκι. Τέλος, πηγαίνετε στον διάδρομο με τα κατεψυγμένα για λαχανικά σε περίπτωση ανάγκης. Αποφύγετε τους διαδρόμους που περιέχουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, γλυκά και μπισκότα (Ύπαγε οπίσω μου, Σατανά).

4. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και τα συστατικά: Τα συστατικά και η θρεπτική περιεκτικότητα μπορεί να διαφέρουν σε παρόμοια προϊόντα. Όταν υπάρχει πάνω από μία επιλογή, συγκρίνετε τις ετικέτες. Επιλέξτε το προϊόν με τις χαμηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων. (Περισσότερα tips για το πώς να τις διαβάζετε σωστά εδώ).

5. Προτιμήστε τα «ολικής άλεσης»: Ψωνίστε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως  καστανό ρύζι, βρώμη, ψωμί και ζυμαρικά. Δώστε βάση και στις φυτικές ίνες.

6. Επιλέξτε τα άπαχα: Όταν ψωνίζετε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αναζητήστε τον όρο «άπαχο» στη συσκευασία και επιλέξτε άπαχες κοπές κρέατος, όπως φιλέτο, σπάλα, φιλέτο και στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Αναφορικά με κονσέρβες ψαριών, προτιμήστε τα συσκευασμένα σε νερό αντί για λάδι και επιλέξτε εκείνα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς επιπλέον αλάτι» ή «χαμηλότερο σε νάτριο».

7. Χωρίστε σε μερίδες ό,τι φέρετε στο σπίτι: Όταν επιστρέψετε από το κατάστημα, χωρίστε τα σνακ, όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς και κράκερ ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα όπως σταφύλια ή κεράσια, και φρέσκα λαχανικά όπως σέλινο και καρότα, σε μικρά δοχεία ή σακουλάκια σνακ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των μερίδων και να κάνει την επιλογή υγιεινών τροφίμων ευκολότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ