Η περίοδος των Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά περίοδος ανάπαυλας κατά τον Χειμώνα και συνάντησης φίλων και συγγενών. Πολλά ιατρικά απρόοπτα ωστόσο μειώνουν την ποιότητα της εορταστικής εμπειρίας. Απλά μέτρα για να τα αποφύγετε:
• Μειώστε την πιθανότητα να προσβληθείτε από αναπνευστικές λοιμώξεις: Αποφύγετε χώρους με συνωστισμό. Μην κάνετε τα εορταστικά ψώνια σε ώρες αιχμής. Αποφύγετε να έλθετε σε επαφή με αρρώστους που έχουν βήχα ή πυρετό αυτήν την περίοδο. Πλύνετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και κατά την προετοιμασία του, μετά από χειραψίες, μετά από ούρηση αφόδευση, συναλλαγές, παίγνια με κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. χαρτοπαιξία) επί τριάντα δευτερόλεπτα, χωρίς να αμελήσετε τους καρπούς, τις πτυχές των δαχτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια. Να μην αγγίζετε μάτια μύτη στόμα με ακάθαρτα χέρια. Μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση ακόμη και επί ελαφρών συμπτωμάτων για να αποφύγετε την επιδείνωση.
• Αποφύγετε τα γεύματα σε μπουφέ και εάν δεν είναι εφικτό σερβιριστείτε πρώτοι και μην αφήνετε τα εδέσματα επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου. Η παραμονή των εδεσμάτων επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα, αυξάνει την πιθανότητα πολλαπλασιασμού λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Σερβίρετε καυτά τα ζεστά πιάτα και βάλετε άμεσα τα κρύα πιάτα στο ψυγείο. Τα κρύα πιάτα πρέπει να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.
• Τηρείτε κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των εορταστικών γευμάτων. Ο μάγειρας πρέπει να έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, να χρησιμοποιεί σκεύη προετοιμασίας των ωμών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια δεν τα επαναχρησιμοποιεί για τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα έχει πλύνει καλά, να μεριμνά για το επαρκές μαγείρεμα του φαγητού. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται συχνά κατά τις μαγειρικές συνθέσεις(όπως το τιραμισού) είναι το μαλακό τυρί, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, το ζαμπόν, τα θαλασσινά το αυγό. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά σε συγκεκριμένο χώρο και με ασφάλεια στο ψυγείο, ώστε οι χυμοί τους να μη στάζουν και να μην εκχέονται σε παρακείμενα τρόφιμα.
• Μην παραλείπετε γεύματα. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού είναι συχνή αυτή την περίοδο. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να στριμώξουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στην εργασιακή ρουτίνα ξεχνώντας να φάνε ενώ άλλοι νομίζουν ότι παραλείποντας γεύματα θα ευχαριστηθούν καλύτερα το πλούσιο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουν πεινασμένοι μεγάλες ποσότητες φαγητού στο δείπνο που προκαλεί δυσπεψία και γαστροιοισοφαγική παλινδρόμηση.
• Καταναλώστε αλκοόλ με σύνεση. Η δηλητηρίαση από αλκοολούχα ποτά μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λήψη αλκοόλ, αυτή καθαυτή ή σε λήψη τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά τη νόθευση των ποτών. Η μεθανόλη είναι συχνό πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία, ηπατική βλάβη, διαταραχές όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, βλάβες νεύρων και εγκεφάλου. Κατά την εορταστική περίοδο, αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και προτιμήστε να καταναλώσετε σφραγισμένα ποτά και όχι ποτά χύμα. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη για εσάς.
• Παρά την εργασιακή ανάπαυλα ποικίλες οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνουν το stress και την κούραση κατά την εορταστική περίοδο, καταστάσεις που μειώνουν την φυσική κατάσταση του σώματος και την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την υπερκόπωση.
• Εφαρμόστε κανόνες ασφαλείας κατά την οδήγηση: Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσετε, μην οδηγείτε νύχτα, αποφύγετε τα δίκυκλα, φορέστε ζώνη ασφαλείας, μην οδηγείτε κουρασμένοι, τηρείτε τον ΚΟΚ.
Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ