Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε σε… μούμιες


Ένα αρχαίο κομμάτι τυριού, ηλικίας 3.600 ετών, έφερε στο φως τους διατροφικούς θησαυρούς των προγόνων μας, καθώς επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν DNA από αυτό. Το τυρί, που ανακαλύφθηκε σε τάφο μούμιας στην Κίνα, είναι το αρχαιότερο που έχει βρεθεί.

Πρόκειται για ένα είδος τυριού κεφίρ, το οποίο παραπέμπει στη σημερινή κρέμα τυριού που χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο υγιεινής διατροφής. Το παράξενο είναι ότι βρέθηκε σκορπισμένο γύρω από τα κεφάλια και τους λαιμούς των μουμιοποιημένων σωμάτων που χρονολογούνται πριν από 3.300 και 3.600 χρόνια και εντοπίστηκαν στην περιοχή Ταρίμ της βορειοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

Το τυρί στα τελετουργικά των νεκρών

Σύμφωνα με την nypost η ουσία αυτή, λευκού χρώματος, εντοπίστηκε πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες, ωστόσο μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τυρί. Οι ερευνητές έκαναν αυτή τη σπάνια ανακάλυψη σε αρκετούς τάφους του νεκροταφείου των Xiaohe, όπου το τυρί είχε τοποθετηθεί σαν επίχρισμα στα κεφάλια και τους λαιμούς των νεκρών.
Η ερευνήτρια Κιαομέι Φου σχολίασε: «Τα τρόφιμα όπως το τυρί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν για χιλιάδες χρόνια, γεγονός που καθιστά αυτήν την ανακάλυψη σπάνια και πολύτιμη. Η μελέτη του αρχαίου τυριού σε βάθος μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη διατροφή και την κουλτούρα των προγόνων μας».

Η ανάλυση του αρχαίου τυριού

Από το DNA που εξήχθη, βρέθηκαν ίχνη τόσο αγελαδίσιου όσο και κατσικίσιου γάλακτος, υποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι Xiaohe είχαν διαφορετικές διατροφικές πρακτικές από άλλους πολιτισμούς, όπως εκείνοι της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής, όπου τα γάλατα από διαφορετικά ζώα σπάνια αναμειγνύονταν.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκε βακτήριο που συσχετίζεται με τους σύγχρονους κόκκους κεφίρ, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ιχνηλατήσουν την εξέλιξή του. Ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το Lactobacillus, φαίνεται να έχει τις ρίζες του τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία, ενώ προηγούμενες πεποιθήσεις το συνέδεαν αποκλειστικά με τα βουνά του Καυκάσου στη Ρωσία.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι το βακτήριο αυτό μπορεί να συνέβαλε στη σταθεροποίηση των γενετικών στοιχείων και στη βελτίωση της ζύμωσης του γάλακτος με την πάροδο των αιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ