Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Άνοιξε ο δρόμος για τη λειτουργία σκοπευτηρίου διεθνών προδιαγραφών στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης


Υπεγράφη την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στο γραφείο του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου η σύμβαση για τη μακροχρόνια μίσθωση έκτασης στα παλιά μεταλλεία Βασιλικών, με σκοπό τη δημιουργία σκοπευτηρίου, που θα περιλαμβάνει υπαίθριες και κλειστές εγκαταστάσεις καθώς και συνοδούς υποστηρικτικούς χώρους φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής. Η συγκεκριμένη έκταση, εμβαδού περίπου 30 στρεμμάτων, αποτελεί τμήμα αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, συνολικού εμβαδού 379 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη η επένδυση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών σχετικά με τη σκοποβολή οι οποίες θα αποτελέσουν πόλο έλξης για εκατοντάδες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο Ολυμπιακό άθλημα. Παράλληλα θα τονώσουν την τουριστική κίνηση καθώς η έκταση γειτνιάζει με το φράγμα των Βασιλικών, αλλά και με άλλες κοντινές περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού κάλλους, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και την ανάπτυξη της περιοχής.

Συγχρόνως, η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων παρέχει και περιβαλλοντική προστασία καθώς κατά το παρελθόν υπήρξε στη συγκεκριμένη έκταση ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων και απόληψη υλικών των παλιών μεταλλείων. Για τον λόγο αυτό ο δήμος Θέρμης προχώρησε στη σύνταξη μελέτης και στην έκδοση άδειας επιτρεπόμενης χρήσης του χώρου για τέτοιου είδους δραστηριότητες, με επιτρεπόμενη επίχωση αυτού, με στόχο την ομαλοποίηση του ανάγλυφου, ευρεία αναδάσωση και δημιουργία έξι ανοιχτών γηπέδων σκοποβολής. Στην πορεία, προέκυψε νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας συστημάτων διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, τα συμφέροντα των οποίων εναντιώθηκαν στην παραπάνω προσπάθεια με αποτέλεσμα να πάψει η διαδικασία επίχωσης που είχε ως προοπτική την αναδάσωση. Ωστόσο, το αμείωτο ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου Θέρμης να βρει τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, οδήγησε στη λεπτομερή αποτύπωση του συνόλου των 379 στρεμμάτων, μέσα στα οποία υφίσταται έκταση 30 στρεμμάτων, που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα, έχουν ομαλό ανάγλυφο, και θα μπορούσαν να υποδεχτούν υποδομές για δράσεις αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, για την επιφάνεια αυτή, έπρεπε να προσδιοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, έπειτα από πολύπλοκη διαδικασία έκδοσης γνωμοδοτήσεων και αδειών. Ύστερα από επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια, ο δήμος Θέρμης κατάφερε να πάρει έγκριση για το τμήμα των 30 στρεμμάτων, για χρήσεις αθλητισμού και εστίασης, αναψυκτήρια, καταλύματα και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις. Έτσι, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για μια σπουδαία επένδυση που θα δημιουργήσει οικονομικό προϊόν, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και σε σχέση με το γειτονικό φράγμα των Βασιλικών, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι για την μακροχρόνια εκμίσθωση των 30 στρ. του αγροκτήματος Βασιλικών γνωμοδότησε θετικά το Τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Βασιλικών, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε θετικά και το δημοτικό συμβούλιο. Τέλος η Δημοτική Επιτροπή κατήρτισε του όρους διακήρυξης της δημοπρασίας.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αφού επισημαίνει την τεράστια, πολύχρονη και μεθοδική προσπάθεια την οποία έκανε ο δήμος προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση, τονίζει ότι “η συγκεκριμένη επένδυση υπερβαίνει σε σπουδαιότητα τα όρια του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών οι οποίες αφορούν ένα Ολυμπιακό άθλημα και οι οποίες λείπουν από τη Θεσσαλονίκη. Με τη σκοποβολή ασχολούνται εκατοντάδες άτομα τα οποία ασκούνται σήμερα σε μη αδειοδοτημένους χώρους, υπαίθριους ή ακόμη και σε υπόγεια πολυκατοικιών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση, μαζί με τις συνοδές άλλες δράσεις που προβλέπονται, θα προσελκύσει και άλλο κόσμο ο οποίος αναζητά χώρους αναψυχής εκτός πόλης. Σε συνδυασμό, δε, με τα όμορφα γειτονικά ορεινά χωριά μας, η επένδυση αυτή θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την οικονομία της”.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τη μακροχρόνια μίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Απόστολος Τσολάκης δήλωσε: «Επιτέλους ανοίγει ένας αισιόδοξος δρόμος για την αξιοποίηση των χώρων των παλιών μεταλλείων. Ανοίγει ο δρόμος επενδυτικών δραστηριοτήτων και αλλαγών στη χρήση την εικόνα της περιοχής υπέρ της τοπικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια δουλειάς από το δήμο για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Εκτέλεση έργων σύγχρονων και διεθνών προδιαγραφών αθλητικού κέντρου με κύρια δράση τη σκοποβολή και με πολλές άλλες συνοδές δράσεις. Ευχή όλων μας πρέπει να είναι η καλή πορεία στις επενδύσεις και η περιοχή να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και επενδυτών για περαιτέρω ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ