Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Τι προκαλεί το ροχαλητό – Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;


Το ροχαλητό, αυτή η εκνευριστική νυχτερινή «μελωδία», αποτελεί συχνά αφορμή για πλάκα μεταξύ ζευγαριών και φίλων. Ωστόσο οι αιτίες που το προκαλούν δεν είναι πάντα για… γέλια. Τι ακριβώς το προκαλεί και πόσο επικίνδυνο είναι; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από αυτό;

Η στατιστική του ροχαλητού και τα αίτια

Σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζει τακτικά είναι έως και 40% των ενηλίκων, ενώ οι άνδρες ροχαλίζουν σε ποσοστό διπλάσιο των γυναικών.

Αν και το ροχαλητό συχνά συνδέεται με την υπνική άπνοια, δεν είναι πάντα αυτή η αιτία.

Το ροχαλητό, εν γένει, προκαλείται όταν οι ανώτεροι αεραγωγοί στενεύουν, διαταράσσοντας τη ροή του αέρα. Οι αεραγωγοί δεν είναι άκαμπτοι. Περιέχουν μαλακούς ιστούς που χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στο στένεμα.

Κατά την αποφρακτική υπνική άπνοια, το στένεμα του αεραγωγού συνεχίζεται μέχρι το σημείο διακοπής της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα με τον ασθενή να ξυπνάει από το αίσθημα της ασφυξίας.  

Όπως αναφέρουν ειδικοί στον Guardian, παράγοντες όπως το αλκοόλ, το οποίο χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους μύες του λαιμού, και η ύπτια θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνουν τις πιθανότητες ροχαλητού λόγω της επίδρασης της βαρύτητας.

Το υπερβολικό βάρος είναι επίσης ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που συμβάλλουν στο ροχαλητό. Τα επιπλέον κιλά μειώνουν τη διάμετρο των αεραγωγών. Κληρονομικοί παράγοντες, όπως η ανατομία της γνάθου και το μέγεθος της γλώσσας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τάση για ροχαλητό.

Είναι το ροχαλητό επικίνδυνο;
Το ροχαλητό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο. Υποδηλώνει ότι υπάρχει δόνηση στους αεραγωγούς, χωρίς να προκαλεί σοβαρές διαταραχές. Ωστόσο, η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση που απαιτεί προσοχή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Γιατί το ροχαλητό επιδεινώνεται με την ηλικία;
Όσο μεγαλώνουμε, παρατηρείται συχνά αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά γύρω από τον λαιμό, κάτι που αυξάνει και τις πιθανότητες ροχαλητού. Επιπλέον, οι μύες των αεραγωγών χάνουν την ελαστικότητά τους, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στο στένεμα.
Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό λόγω της τάσης τους να συγκεντρώνεται βάρος γύρο από τον λαιμό. Στις γυναίκες το ροχαλητό γίνεται συχνότερο γύρω από την εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν τον μυϊκό τόνο.

Τι προκαλεί το ροχαλητό στα παιδιά;
Στα παιδιά, το ροχαλητό συνδέεται κυρίως με υπερτροφικές αμυγδαλές και τα αδενοειδή, κομμάτια ιστού ψηλά στο λαιμό, πίσω από τη μύτη, τα οποία μπορεί να εμποδίζουν τους αεραγωγούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών θεραπεύουν το πρόβλημα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ροχαλητό στους ενήλικες;
Η απώλεια βάρους και ο ύπνος στο πλάι είναι δύο από τις βασικές συστάσεις για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Νεότερες τεχνολογίες, όπως ειδικές ζώνες που δονούνται όταν το άτομο κοιμάται ανάσκελα, επίσης βοηθούν στη ρύθμιση της θέσης του σώματος.

Η καλύτερη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Πρόκειται για μια συσκευή που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και ανιχνεύει το στένεμα των αεραγωγών, αυξάνοντας την πίεση του αέρα ώστε να τους διατηρεί ανοιχτούς.

Χειρουργικές επιλογές
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ιστών γύρω από τους αεραγωγούς (UPPP) είναι μια ακόμη θεραπεία, αν και μπορεί να είναι επώδυνη και δεν συνιστάται σε όλους τους ασθενείς. Μια άλλη καινοτόμος μέθοδος είναι η εμφύτευση συσκευών στο στήθος που διεγείρουν τα νεύρα, τα οποία κινούν την γλώσσα, όταν εντοπίζεται ένα επεισόδιο άπνοιας. Αυτό επιτρέπει την ευκολότερη ροή του αέρα.

Η καλύτερη θεραπεία είναι… η εξατομικευμένη θεραπεία
Η κατανόηση των αιτίων του ροχαλητού είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με αρκετές διαθέσιμες επιλογές, είναι σημαντική η επικοινωνία με έναν επαγγελματία της υγείας ώστε να εφαρμοστεί η καταλληλότερη εξατομικευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ