Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάιος 2023


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
04 Μαΐου - 07 Μαΐου 2023
ΔΕΒΘ | Εγνατίας 154
 
Συνεπής στον στόχο της για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής σκηνής, η ΔΕΒΘ υποδέχεται και φέτος τους νεότερους συγγραφείς της χώρας, συνεχίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών για ένατη χρονιά. Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου, είναι αφιερωμένο στην ποίηση.  Σύγχρονοι ποιητές  παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες.
Γλωσσικά, ηχητικά και οπτικά μοτίβα, γήινοι και ψηφιακοί ήχοι, εμβυθιστικά περιβάλλοντα με νερά, χώματα, φυτά και άλλα στοιχεία της φύσης, ιδιαίτερα μετα-ανθρώπινα πλάσματα και υποβρύχιες αλλά και γήινες συνέργειες, καθώς και οριενταλιστικά μπαλέτα  είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που διαπερνούν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Περφόρμανς στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αναπτύσσεται μέσα από μία έκθεση με βίντεο των καλλιτέχνιδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (28.04-14.05), την προβολή μιας ταινίας και τέσσερις περφόρμανς,  το οποίο θα επιδιώξει να αποκαλύψει την ευθραυστότητα μιας κοινωνίας που βασίζεται στον ατομικισμό και τη βάρβαρη επικυριαρχία. 

Καλλιτέχνιδες: Niya B, Εύα Γιαννακοπούλου, Agnes Momirski, Περσεφόνη Μύρτσου (Αϊσενούρ και το Οριενταλιστικό μπαλέτο), Annie Sprinkle & Beth Stephens

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της τέχνης-Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας
05 Μαΐου - 07 Μαΐου 2023
Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022), διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας 2023 (ΦΛΚ). Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.
Δείτε το πρόγραμα του φεστιβάλ ΕΔΏ.

 

The Comic Con
05 - 07 Μαΐου 2023
Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης"

Η πιο υπερηρωική διοργάνωση της Ελλάδας επιστρέφε για τρεις ολόκληρες ημέρες στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Φιλοξενώντας περισσότερους από 200 έλληνες και ξένους δημιουργούς από τον χώρο των κόμικς, του cosplay, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, του animation και του gaming (video, board και card games), το κοινό έρχεται σε επαφή με ό,τι νεότερο «παίζει» στους συγκεκριμένους χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε workshops και masterclasses, να συνομιλήσουν με τους αγαπημένους τους δημιουργούς καθώς και να ενημερωθούν μέσα από τις παρουσιάσεις για τις νεότερες -ελληνικές και ξένες- κυκλοφορίες.

Thessaloniki Street Food Festival
25 - 28 Μαΐου 2023
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού δρόμου μετά μουσικής, επιστρέφει δριμύτερη και το 2023, από τη δημιουργική ομάδα της Soulfood Thessaloniki. To Thessaloniki Street Food Festival 2023 αποτελεί το μεγαλύτερο Αστικό Πανηγύρι, τόπο συνάντησης όλων των foodies που ξέρουν να απολαμβάνουν το streetfood και την καλή μουσική επένδυση που το συνοδεύει κάθε χρόνο. Περισσότερα από 30 περίπτερα, 2 stages και 4 resting areas θα δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για διασκέδαση και χαλάρωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, παρουσιάζει το project MATAROA, μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση και το πάνελ συζήτησης, δείτε ΕΔΩ.

Τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, στις 20:00, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός θα δώσει διάλεξη: «Το κλίμα στη Μεσόγειο από το παρόν στο μέλλον». Η παρουσίαση περιλαμβάνει εκτιμήσεις από εκατομμύρια κλιματικές μετρήσεις που έγιναν στη Μεσόγειο τα τελευταία 100 χρόνια με προέκταση του τι αναμένουμε να συμβεί στα προσεχή 70 χρόνια. Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 19:00-20:00. Είσοδος Ελεύθερη.

4η Rosé Grand Tasting Thessaloniki 2023
Η Άνοιξη των Ροζέ Κρασιών

8 Μαΐου 2023
Makedonia Palace

Η μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ κρασιών στη Βόρεια Ελλάδα, έρχεται τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace. Φέτος οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα σε έναν χώρο 100+ ροζέ κρασιά της σοδειάς του 2022, αλλά και ορισμένα προηγούμενων εσοδειών. Φρέσκα και δροσιστικά, με ελκυστικό χρώμα και γεύση που ταιριάζει απόλυτα με την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι των κυριότερων ροζέ ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων και ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
INSPIRE PROJECT 2023:
«Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες
 ιστορίες»

Έως 30 Ιουνίου 2023
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον. Έργα που θα προκύψουν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran θα παρουσιαστούν στην ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

"Ελεύθεροι Συσχετισμοί"
Έως 25 Μαΐου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η συλλογή της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή έγινε ευρύτατα γνωστή χάρη στην  εγκυρότητά της στον τομέα της ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής. Στην παρούσα έκθεση, νέοι εικαστικοί συναναστρέφονται με εμβληματικούς καλλιτέχνες. Έργα διαφορετικών εποχών και ύφους συγκροτούν ένα αναπάντεχα ενδιαφέρον, άναρχο σύνολο. Καθώς η επιμελητική πρόθεση είναι η υπογράμμιση των χαρακτηριστικών της συλλογής, υιοθετήθηκε μια εσκεμμένη συσσώρευση, σαν κολάζ τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι μια ανοικτή έκθεση, η οποία ωθεί τον θεατή να βασιστεί αποκλειστικά στη δική του ικανότητα πρόσληψης και αξιολόγησης. Μια έκθεση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πεδίο παρατήρησης, ελεύθερων συσχετισμών, νοηματοδότησης και ερμηνείας οπτικών ερεθισμάτων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη». Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

"Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών"
Έως 31 Μαΐου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια μοναδική έκθεση με γράμματα και σκίτσα μαθητών, εμπνευσμένα από το έργο αλλά και τη ζωή του Γιανούλη Χαλεπά. Πάνω από 200 σχολεία με περισσότερους από 9.000 μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν την έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη (18 Φεβρουαρίου 2022 – 17 Ιουλίου 2022) και συμμετείχαν στις ειδικές δράσεις εικαστικού περιεχομένου και στα ολοκληρωμένα μουσείο-εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Παράλληλα παρουσιάζονται 80 περίπου εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.

"Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ"
ΠΑΡΑΤΑΣΗ εως 21 Μαΐου 2023
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

ΘΕΑΤΡΟ
Η Κυρά της Ρω
02  & 03 Μαΐου 2023
Θέατρο Αμαλία

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω. Πήρε το όνομά της, από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

"Μηχανή Κάφκα"
21 Απριλίου - 22 Μαΐου 2023
Goethe-Institut Thessaloniki

Το σπουδαίο διήγημα, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσής του το 1916 στο Μόναχο, ανέβηκε θεατρικά στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον και πλέον, συνεχίζει τις παραστάσεις του στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία.

«Όλα τα δεινά που συμβαίνουν έξω από το Δυτικό Κόσμο –εμπόριο ανθρώπων, υποσιτισμός, ανέχεια, ανελευθερία, έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση– σίγουρα συγκινούν και ευαισθητοποιούν την Ευρώπη. Όμως, πίσω από την προστασία του γυάλινου κλουβιού μας όλα θυμίζουν cinema. Πίσω από την ασφάλεια όλα μοιάζουν μακρινά».

"Λευκές Νύχτες"
του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι 
5 Μαΐου - 14 Μαΐου
Θέατρο Φαργκάνη

Η νουβέλα, σπουδή πάνω στην συν-ύπαρξη και το συναίσθημα, του κορυφαίου Ρώσου μυθιστοριογράφου, έρχεται σε στην Θεσσαλονίκη σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία του  Κωνσταντίνου Ασπιώτη και πρωτότυπη μουσική του Στάμου Σέμση. Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι, θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης! Άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Αναπόφευκτα θα δοκιμάσουν όλη την τρυφερότητα, αλλά και την πίκρα που ο επερχόμενος έρωτας έχει να προσφέρει. Το πρωί που ακολουθεί τις Νύχτες, θα αναρωτηθούμε μαζί με τον συγγραφέα: «Μια ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας: είναι μήπως λίγο αυτό, έστω και για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου;»

«Οικόπεδα με Θέα»
5 Μαΐου - 14 Μαΐου
Θέατρο Κολοσσαίον

To βραβευμένο με Pulitzer αριστούργημα του David Mamet «ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΘΕΑ» έρχεται στην Θεσσαλονίκη σε μετάφραση του Αντώνης Γαλέου και πρωτότυπη μουσική του Γιάννης Μαθέ. Το έργο, διαδραματίζεται κατά τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού, που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία ενός κτηματομεσιτικού γραφείου μιας μικρής αμερικανικής πόλης. Οι ήρωες αυτού του ρεαλιστικού, σκληρού και δηκτικού έργου, που είναι συγχρόνως σπαρακτικό και αστείο, κυνηγούν το δικό τους «αμερικανικό όνειρο»! Ανταγωνίζονται μεταξύ τους χωρίς ηθικούς φραγμούς, όλοι εναντίον όλων!

"Ψηλά απ'τη γέφυρα"
Από 21 Απριλίου 2023
Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ζωντανεύει τον τραγικό  ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ σκηνοθετείται απο τον Γιώργο Νανούρη, ενώ πρωταγωνιστικούς ρόλους αναλαμβάνουν η Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Μιχάλης Πανάδης και η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου.

"ΧΑΟΣ"
05 - 14 Μαΐου 2023
Θέατρο Τ

Η ομάδα θεάτρου Male Di Luna επιστρέφει στο Θέατρο Τ και μας μεταφέρει στη Σικελία του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή διηγημάτων του που εξερευνούν το δράμα της καθημερινής ζωής μέσα στο χάος που περιβάλλει τη ζωή μας. Πέντε αεικίνητοι ηθοποιοί ζωντανεύουν γλυκόπικρες ιστορίες, ιστορίες απλών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε καταστάσεις καθημερινού παραλογισμού. Αντιμέτωποι με συνθήκες όπου το πραγματικό σμίγει με το παράλογο, καθώς η ηθική συγκρούεται με τη λογική και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ήρωες του Πιραντέλλο αγωνίζονται να βάλουν σε τάξη το μικρό τους σύμπαν, να δώσουν σχήμα και μορφή στο χάος που περιβάλλει τη ζωή τους, άλλοτε με το γέλιο κι άλλοτε με το δάκρυ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, #2
07 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ο κύκλος αφιερωματικών συναυλιών ‘Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ’ συνεχίζεται με το τρίτο και αγαπημένο του συνθέτη κοντσέρτο του για πιάνο, που έχει χαρακτηριστεί ως το ‘Έβερεστ’ της σχετικής εργογραφίας, καθώς ο σολίστας καλείται να πατήσει και τα 88 πλήκτρα του πιάνου σε μία σκληρή αναμέτρηση που αποτέλεσε ακόμη και θέμα ταινίας (Shine). Το κοντσέρτο αποτελεί έναν ύμνο για τη Φύση που τον εμπνεύστηκε στο πλέον αγαπημένο του μέρος στον κόσμο, το εξοχικό του σπίτι στην Ιβάνκοβα. Οι γνώριμοι και αγαπημένοι ήχοι του σπιτιού «βγήκαν από μέσα του θέλοντας να τους ΄τραγουδήσει’ στο πιάνο», όπως είπε αργότερα ο ίδιος. 

Πρόγραμμα:
Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Κοντσέρτο για πιάνο αρ.3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30
Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Συμφωνία αρ.2 σε ρε μείζονα, έργο 43
Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε δίχως αμφιβολία ο πιο εμβληματικός Έλληνας συνθέτης του δεύτερου μισού του 20ου και μια από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες.  Έξι Έλληνες σολίστες, οι Θεσσαλονικείς Νεβάρτ Γαλιλαία, φλάουτο και Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο, καθώς και τα μέλη του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εξερεύνηση του όχι τόσο γνωστού, αλλά συναρπαστικού έργου του μεγάλου μουσουργού.
University Of Memphis Touring Choir
10 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει μία μαγευτική συναυλία χορωδιών και φιλοξενεί τη Χορωδία του Πανεπιστημίου του Memphis των ΗΠΑ, υπό τη συνοδεία της Χορωδίας ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ερμηνεύοντας έργα από την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή, οι δυο πανεπιστημιακές χορωδίες υπόσχονται να διανύσουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή εκτελώντας έργα πολλών στιλιστικών περιόδων που κυμαίνονται από την πρώιμη Αναγέννηση έως τη σύγχρονη εποχή.
Ensemble Le Muse: Αφιέρωμα στον Ennio Morricone
19 Μαΐου 2023
Ράδιο Σίτυ

Το ιταλικό συμφωνικό σύνολο Ensemble Le Muse παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ennio Morricone, κορυφαίο συνθέτη του σινεμά. Μελωδίες αξέχαστων ταινιών όπως «Σινεμά ο Παράδεισος»., “Για μια χούφτα δολάρια”, “Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος” και πολλών ακόμα, θα πρωταγωνιστήσουν στην μουσική παράσταση του γυναικείου σχήματος ενώ ταυτόχρονα με την ερμηνεία τους, θα προβάλλονται σε οθόνη πάνω στη σκηνή τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αποσπάσματα, δημιουργώντας μια ολιστική μουσικό-κινηματογραφική εμπειρία. O Ennio Morricone δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στην κατοχή του, εκτός από δύο Όscar, έχει επίσης τρία βραβεία Grammy, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, έξι Bafta, δέκα David di Donatello, έντεκα Nastri d'Argento, δύο βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Χρυσός Λέων  και Βραβείο Μουσικής Polar, και  έχουν πουληθεί  παγκοσμίως περισσότεροι από 70 εκατομμύρια δίσκοι του.  

Δημήτρης Μαραμής:
"Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο
"

19 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ο​ ​συνθέτης Δημήτρης​ ​Μαραμής πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μέρη από τα σημαντικότερα μουσικά έργα του. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με την ΜΟΥSA, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές τον διεθνούς φήμης Μάριο Φραγκούλη, τον καταξιωμένο Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Θοδωρή Παπαδημητρίου και τη συμμετοχή των ταλαντούχων τραγουδιστών Ελένης Δημοπούλου, Μέλας Γεροφώτη και Νίκου Κύρτσου.
 
*Στη μνήμη της Όλγας Ταμπουρή - Μπάμπαλη
Αφιέρωμα στον Giya Kancheli
15 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η συναυλία είναι ένα αφιέρωμα στον Γεωργιανό συνθέτη Giya Kancheli,  γεννημένο το 1935. Στο πρόγραμμα, με έργα για σόλο όργανο, ντούο, τρίο και κουαρτέτο, αναδεικνύεται η υπέροχη ηχοχρωματική παλέτα του Kancheli και η μαγική ατμόσφαιρα που ο συνθέτης, με το μοναδικό του μουσικό ιδίωμα, ξέρει να δημιουργεί. Παιχνίδια με ήχους και εντάσεις, μελωδίες νοσταλγικές, μελαγχολικές, ώρες-ώρες ηθελημένα κωμικές κι άλλοτε παιδικές, είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του Giya Kancheli. Κι όπως είπε γι΄αυτόν ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Rodion Schedrin, “είναι ένας ασκητής με το ταμπεραμέντο ενός μαξιμαλιστή. Είναι ένας συγκρατημένος Βεζούβιος”!
Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) & MOYSA
25 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Δύο κορυφαίες ορχήστρες  ενώνουν τις δυνάμεις τους   σε μια ξεχωριστή βραδιά, η οποία συνδυάζει μουσική, περιβαλλοντική συνείδηση και δημοκρατία, υπενθυμίζοντας μας ότι η κλιματική κρίση συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει το «Τhe [uncertain] Four Seasons - Spring, Summer, Autumn, Winter» της Carmen Fizzarotti, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αλγοριθμική επανασύνθεση των Τεσσάρων Εποχών του Antonio Vivaldi και έρχεται να τις αμφισβητήσει και να τις επικαιροποιήσει. Το περιβάλλον που ενέπνευσε τον Vivaldi έχει αλλάξει και μαζί του αλλάζει και η μουσική. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποτυχία μας να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή κάνει τις εποχές να χάσουν τον χαρμόσυνο ήχο τους.
ΒΙΒΛΙΑ
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Άλκης Χαραλαμπίδης
University Studio Press
Στο βιβλίο εξετάζεται η τέχνη της Δύσης από το 30.000 π.Χ. περίπου ως τις μέρες μας. Η διάρθρωση είναι εργοκεντρική, το κλειδί δηλαδή για τη γνωριμία με την καλλιτεχνική δημιουργία και την κατανόησή της είναι τα ίδια τα έργα. Η ανάλυση, η σύγκριση και οι παραλληλισμοί τους γίνονται σε σχέση με τις υλικές και πνευματικές συνθήκες της εποχής τους, με την προσωπικότητα του δημιουργού τους και, όπου είναι δυνατόν, με το ρεύμα στο οποίο τα έχει εντάξει η έρευνα. Στόχος είναι, μέσα από την πολλαπλότητα των ερεθισμάτων που προσφέρει ο συνδυασμός λόγου και εικόνας, να μπορέσει ο αναγνώστης, ανεξάρτητα από την προηγούμενη επαφή του με το αντικείμενο, να προσεγγίσει σφαιρικά την ιστορία της δυτικής τέχνης, κατανοώντας τόσο τη διαδοχή των εποχών της όσο και τους τρόπους που αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους
Ήλιος με ξιφολόγχες
Σκαμπαρδώνης Γιώργος
Εκδόσεις Πατάκη
Μεσοπόλεμος, πρώτο εξάμηνο του 1931. Ο ταγματάρχης Γόρδιος Κλήμεντος, επικεφαλής της αντικατασκοπίας στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να «ενοποιήσει τις πεποιθήσεις» στη γοητευτική πόλη που σπαράσσεται από συγκρούσεις: εθνικιστές εναντίον αριστερών και Εβραίων, βενιζελικοί κατά βασιλικών, τροτσκιστές κατά κομμουνιστών, 140.000 πρόσφυγες, κομιτατζήδες, παρακρατικοί, πράκτορες ξένων δυνάμεων, απεργίες και δολοφονίες. Όλοι εναντίον όλων. Ο ταγματάρχης, που υποφέρει και από ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος, προσπαθεί να κρατήσει τις αρχές του στον απελπισμένο αγώνα του να ελέγξει τη δυναμική των γεγονότων, που ωστόσο καταλήγουν, τον Ιούνιο του ’31, στην πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των Ισραηλιτών στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: στο πογκρόμ και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ.
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ
Ζεφείρης Χρίστος
Εκδόσεις Επίκεντρο
Η λα­μπρό­τε­ρη επο­χή της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι η χι­λι­ό­χρο­νη πα­λαι­ο­χρι­στι­α­νι­κή και βυ­ζα­ντι­νή πε­ρί­ο­δος. Την περίοδο αυτή η Θεσ­σα­λο­νί­κη υπήρ­ξε κέ­ντρο κοι­νω­νι­κών και ιδε­ο­λο­γι­κών συ­γκρού­σε­ων και αδι­ά­λει­πτης πνευ­μα­τι­κής και καλ­λι­τε­χνι­κής δη­μι­ουρ­γί­ας, που συν­δύ­α­ζε την ιδε­ο­λο­γία του χρι­στι­α­νι­σμού με τη φι­λο­λο­γι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή αρ­χαι­ο­ελ­λη­νι­κή πα­ρά­δο­ση. Ση­μα­ντι­κή κλη­ρο­νο­μιά της βυ­ζα­ντι­νής Θεσ­σα­λο­νί­κης, στην Ελ­λά­δα και τον κό­σμο, είναι το πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό από­θε­μα των μνη­μεί­ων της. Τα δε­κα­ε­φτά μνη­μεία της, χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να ως Μνη­μεία Πα­γκό­σμι­ας Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μι­άς της UNESCO, προ­βάλ­λουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη ως μο­να­δι­κό «μου­σείο» της βυ­ζα­ντι­νής αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και τέ­χνης από τον 5ο έως τον 15ο αιώ­να. Τα μνη­μεία αυτά έχει ως άξο­να ο Ιστο­ρι­κός και Πε­ρι­η­γη­τι­κός Οδη­γός, δί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα το ιστο­ρι­κό, κοι­νω­νι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό πλαί­σιο μέ­σα στο οποίο δη­μι­ουρ­γή­θη­καν. Το βι­βλίο, με πλού­σιο ενη­με­ρω­τι­κό και εικα­στι­κό υλι­κό, ευελ­πι­στεί να κά­νει γνω­στό­τε­ρη και αγα­πη­τή στο πλα­τύ κοι­νό μια σπου­δαία επο­χή και μια ση­μα­ντι­κή ιστο­ρι­κή φά­ση της πο­λυ­ύ­μνη­της πό­λης.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Hoppy Festival
07 Μαΐου 2023
ΝΟΕSIS

Το «1ο Hoppy Festival» καταφθάνει την Κυριακή 7 Μαΐου στον χώρο του ΝΟΗΣΙΣ, φιλοδοξώντας να δώσει χαρά σε εκατοντάδες παιδιά που θα το επισκεφτούν, αλλά και δεκάδες άλλα που χρειάζονται αγάπη, ζεστασιά και στήριξη. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον αθλητισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες και ταυτόχρονα να προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Θέλει να αναδείξει την αξία του παιχνιδιού ως αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη των παιδιών και μέσα από τον κοινωνικό του χαρακτήρα να στηρίξει τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη».

O Τριγωνοψαρούλης The Musical 
21  - 28 Μαΐου 2023
Θέατρο Κολοσσαίον

Το Θέατρο του Βορρά και η Kolossaion Productions παρουσιάζουν τη νέα περιπέτεια του πιο αγαπημένου παιδικού λογοτεχνικού μας ήρωα, του ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ! Mια φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, μαγικές χορογραφίες, ακροβατικά show και πολλές ακόμη εκπλήξεις, γραμμένη με την πένα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μια ιστορία για τη φιλία, τη δύναμη της αγάπης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ενάντια στο bullying, το ρατσισμό, την ξενοφοβία.

Ρομποτική για Νήπια
Έως 30 Μαΐου 2023
Υδρόγειος
 
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων μέσω ειδικών σεναρίων που στηρίζονται στο παιχνίδι. Τα παιδιά μέσω των βιωματικών εργαστηρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής, θα κατασκευάσουν μηχανισμούς και θα δώσουν εντολές σε ειδικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα με σκοπό την επίλυση απλών προβλημάτων μηχανικής και προγραμματισμού. Σκοπός είναι να εξερευνήσουν τις θετικές επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση ενώ τα τμήματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ