Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ψηφιακές συσκευές με μεγαλύτερο χρόνο ζωής θέλουν οι καταναλωτές


Ψηφιακές και ηλεκτρικές συσκευές που αντέχουν περισσότερο στον χρόνο ζητούν οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη. Το 77% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνει ότι θα προτιμούσε να επισκευάζει τις συσκευές και όχι να τις αντικαθιστά. Επίσης, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων τους.

Αυτό ακριβώς το «δικαίωμα επισκευής», με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ψηφιακών συσκευών, ζητά με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, με στόχο ένα μοντέλο βιώσιμης κατανάλωσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης το αίτημα για έναν κοινό φορτιστή των φορητών συσκευών.

«Χρειάζονται δομικές αλλαγές, από την παραγωγή και τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι τη διαφήμιση και τη διαχείριση αποβλήτων. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και τις επισκευές, αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων» αναφέρει το ψήφισμα.

Στο ψήφισμα για μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να δώσει στους καταναλωτές το «δικαίωμα στην επισκευή», καθιστώντας τις επισκευές περισσότερο ελκυστικές και οικονομικά αποδοτικές. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται να επεκταθούν οι εγγυήσεις, να θεσπιστούν εγγυήσεις για τα ανταλλακτικά, ή ακόμη να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις επισκευές και τη συντήρηση.


Μετρητής ανθεκτικότητας

Iphone motherboard repairs into the motherboard for smartphone By professional technician on desk

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι αγορές μεταχειρισμένων αγαθών, ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή και ζητούν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επισήμανση των προϊόντων βάσει του βαθμού ανθεκτικότητάς τους (π.χ. με έναν μετρητή χρήσης και με σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος).

«Έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιηθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ως θεμέλιο μιας ενιαίας αγοράς που θα προωθεί βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες βάσει σχεδίου. Εγκρίνοντας την παρούσα έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η εναρμονισμένη υποχρεωτική σήμανση που αναφέρει τη διάρκεια ζωής και την αντιμετώπιση της πρόωρης απαξίωσης σε επίπεδο ΕΕ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός». δήλωσε ο εισηγητής David Cormand (Πράσινοι, Γαλλία).


Κοινός φορτιστής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναφέρει επίσης το αίτημα προς την Επιτροπή σχετικά με τη θέσπιση ενός κοινού συστήματος φόρτισης φορητών συσκευών προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Τέλος, το κείμενο που εγκρίθηκε προτείνει νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων και ζητεί να αρθούν τα νομικά εμπόδια στην επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση, με οφέλη επίσης για την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών.




Πηγή: moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ