Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

KinderDocs Art Lab 2020/21 - «Ξύπνησε ένα πρωί και να τι είδε...»


Μια συνεργασία του KinderDocs με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πιστό στο ραντεβού του και φέτος, το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs συναντά ξανά τους φίλους του, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν οι τρέχουσες συνθήκες, με αφορμή το νέο, διαδικτυακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα KinderDocs Art Lab, σε συνεργασία με το ΜOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μια προβολή δύο ντοκιμαντέρ της σειράς ‘199 Little Heroes’, προσέγγιση δύο επιλεγμένων έργων τέχνης και ένα εργαστήριο δημιουργίας storyboards συνθέτουν το φετινό KinderDocs Art Lab με τίτλο «Ξύπνησε ένα πρωί και να τι είδε...» που θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τον Δεκέμβριο για οικογενιακό κοινό και σχολικές ομάδες (ημερομηνίες εργαστηρίου & πληροφορίες εγγραφών, παρακάτω). Το Kinderdocs Art Lab απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄& ΣΤ΄Δημοτικού) και σε μαθητές Α’ Γυμνασίου ή σε παιδιά 10-13 ετών και τους ενήλικους κηδεμόνες τους.

Το KinderDocs Art Lab είναι ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα των παιδιών σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, αξιοποιώντας την αμεσότητα της τέχνης του ντοκιμαντέρ, τη συμβολή των εικαστικών τεχνών μέσα από έργα της μόνιμης συλλογής και περιοδικών εκθέσεων του MOMus, και την εικαστική έκφραση.

Φέτος, επιλέχθηκαν από τη σειρά ταινιών ‘199 Little Heroes’ δύο ταινίες με κοινό χαρακτηριστικό μια φαινομενικά κοινή αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετική καθημερινή συνήθεια πολλών παιδιών, τη μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο. Ένα «οικουμενικό» ταξίδι εικόνων από τη Μογγολία στη Γουατεμάλα, και τελικά στη δική μας πραγματικότητα, ανασύρει διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με παραδοσιακές έννοιες, όπως η οικογένεια, αλλά και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα όνειρα για το μέλλον, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα/αειφορία. Οι παραπάνω έννοιες, με κεντρική την επανάληψη στην παιδική καθημερινότητα, διευρύνονται μπροστά στο έργο του Γιάννη Κουνέλη από τη συλλογή του ΜOMus και στο έργο του Luchezar Boyadjiev από την αναδρομική περιοδική έκθεση με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019».

Το πρόγραμμα στο εικαστικό εργαστήρι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία storyboards -τεχνική που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο για να καταγράψει το προσχέδιο μιας ταινίας. Με θέμα «Ξύπνησε ένα πρωί και να τι είδε...», οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν τις αφηγήσεις οι οποίες θα φιλοξενηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του MOMus, res.momus.gr.


Οι Ταινίες

Από την σειρά ‘199 Little Heroes’

Sigrid Klausmann, Γερμανία, 2018, 13’+12 ‘, κατάλληλες από 10 ετών

Θέματα: #αειφορία #μειονότητες #οικολογική συνείδηση #φτώχεια #σχολείο #κλιματική αλλαγή #απώλεια #διαπολιτισμικότητα #οικογένεια #ισπανικά #μογγολικά Ιστορίες παιδιών καθοδόν για το σχολείο σε πέντε ηπείρους

1. Ο Ντιέγκο στη Γουατεμάλα δουλεύει στις φυτείες και ονειρεύεται να γίνει δάσκαλος, Διάρκεια 13’

2. Η φυλή της Ζοζολόι στη Μογγολία κινδυνεύει από εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, Διάρκεια 12’


Ημερομηνίες υλοποίησης KinderDocs Art Lab:

Για οικογενειακό κοινό: Σάββατο 5/12/2020, Κυριακή 6/12/2020 , ώρα 11:00-13:00

Για σχολικές ομάδες : Τρίτη 15/12/2020, Παρασκευή 22/1/2020, ώρα: 10:00-12:00+

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ κατ’ άτομο

Για τις οικογενειακές ομάδες το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 10 ευρώ για τη συμμετοχή παιδιού-κηδεμόνα συνολικά.

Εγγραφές, εδώ:
https://www.cognitoforms.com/AlternativeMedia1/KinderDocsArtLab

Σχεδιασμός-Υλοποίηση KinderDocs ART Lab: Βίλλυ Πολυζούλη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus, Σόφη Σενόγλου, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός, Βίκυ Γούσιου, Εικαστικός-Σκηνογράφος σε συνεργασία με το KinderDocs.


To KinderDocs

Το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους προσφέρει υψηλού επιπέδου δημιουργικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για κάθε ταινία και κάθε ηλικία.

Aπό το 2016 φέρνει το ντοκιμαντέρ σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, σε συνεργασία με δύο από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 στην Αθήνα και το MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA στο Άμστερνταμ (το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο) και doxs! στο Ντούισμπουργκ (το παλαιότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους της Γερμανίας).

Από το 2018, το KinderDocs εμπλουτίζει το νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli (το παλαιότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ιταλίας). Το KinderDοcs γίνεται και online στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με προγράμματα και επιμόρφωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με αφορμή βραβευμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ από 5 ηπείρους.

Το KinderDocs είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας (27-07-2020 Α.Π. 99877/Δ7).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ