Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Οι έξι κυβερνητικές κωλοτούμπες με τους φόρους

Της …κωλοτούμπας έχει γίνει τους τελευταίους 18 μήνες στη φορολογική πολιτική με την κυβέρνηση να ανατρέπει με διαφορά εβδομάδων ακόμη και… ημερών, διατάξεις που η ίδια έχει περάσει από τη Βουλή.

Άλλοτε υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, άλλοτε υπό την πίεση των δανειστών και άλλοτε υπό την πίεση της… κοινής λογικής –σε αρκετές περιπτώσεις ψηφίστηκαν νομοθετικές διατάξεις που εκ των υστέρων αποδεικνυόταν αδύνατον να εφαρμοστούν στην παρούσα φάση- το οικονομικό επιτελείο αναγκαζόταν να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών. Το «φιάσκο» αυτής της εβδομάδας με τον ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια δεν εκπλήσσει όποιον παρακολουθεί τη δράση του υπουργείου το τελευταίο διάστημα. Είναι τουλάχιστον η ένατη φορά που ανατρέπονται μέτρα μετά την ψήφισή τους χωρίς καν στον συγκεκριμένο κατάλογο να περιλαμβάνονται ευφάνταστες πολιτικές οι οποίες ανακοινώθηκαν μεν χωρίς να φτάσουν ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου (π.χ επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα εξωτερικού κλπ).

Η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ κατέδειξε ότι οι αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική λαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων. Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ καταγραφή των αγροτεμαχίων της χώρας και τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των φορολογικών αρχών είναι αυτά που έχουν δώσει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες γης μέσω του Ε9. Εκατομμύρια λάθη, αγροτεμάχια με περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, υπολογισμός αξιών βάσει… συγκριτικών στοιχείων και υπολογισμός αξιών με βάση ένα μαθηματικό σύστημα που φτιάχτηκε πριν από 20 χρόνια χωρίς ποτέ να «επικαιροποιηθεί» συνθέτουν το σκηνικό με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όταν προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο… πόδι. Το αποτέλεσμα; Τα εκκαθαριστικά έβγαλαν… δράκους. Όταν ενημερώθηκε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αυτό που δεν έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης πριν από δύο χρόνια: αποφάσισε να κρύψει και πάλι το πρόβλημα κάτω από το χαλί διατηρώντας στο φορολογικό απυρόβλητο τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Η απόφαση έχει και συνέπειες: Τα φορολογικά βάρη του ΕΝΦΙΑ, θα εξακολουθήσουν να τα μοιράζονται οι ιδιοκτήτες κτισμάτων με τους… μεγαλοτσιφλικάδες να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Η πιο πρόσφατη φορολογική κωλοτούμπα της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ο οποίος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, έχουν ως εξής:

1. Πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων: Τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση πέρασε νόμο με τον οποίο ο συλληφθείς για μη έκδοση αποδείξεων θα πλήρωνε ως πρόστιμο μόνο το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι το πρόστιμο που αναλογούσε για τη μη έκδοση μιας απόδειξης σε ταβέρνα αξίας 50 ευρώ, ήταν …6 ευρώ, ποσό που δεν δικαιολογούσε καν τη συγκρότηση συνεργείου ελέγχου από τη Δ.Ο.Υ. Χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες και να χαθεί η μισή σεζόν για να επανέλθει η νομοθεσία (περίπου) εκεί που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ βέβαια, η φοροδιαφυγή ειδικά στις νησιωτικές περιοχές είχε οργιάσει καθώς ξεκίνησε η σεζόν με το υπουργείο να μην έχει καν καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τους συντελεστές να έχουν αυξηθεί και τα πρόστιμα να αφήνουν αδιάφορους τους φοροφυγάδες.

2. Τον Ιούλιο, εκτυλίχτηκε ένα ακόμη επεισόδιο στην κωλοτούμπα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε αποσυνδέσει την πληρωμή των δόσεων από την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων, στην πορεία χρειάστηκε να υποχωρήσει και σε αυτό. Πλέον όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε ασφυκτική προθεσμία 15 ημερών, θα χάνει τα προνόμια της ρύθμισης. Από το νέο έτος, δεν θα υπάρχει καν το περιθώριο των 15 ημερών. Για τη συγκεκριμένη αλλαγή –όπως και για την επιβολή τόκου στη ρύθμιση- η κυβέρνηση πιέστηκε από τους δανειστές οι οποίοι την… τιμώρησαν για τη μονομερή ενέργεια του καλοκαιριού του 2015.

3. Η έκπτωση 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου μπήκε το 2015 και βγήκε το 2016. Τα αποτελέσματα θα φανούν τη Δευτέρα καθώς θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία για το πόσοι πλήρωσαν εφάπαξ τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πέρυσι, η έκπτωση λειτούργησε θετικά (και σε συνδυασμό με τα capital controls) ώστε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο από τον Ιούλιο.

4. Ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια ήταν ακόμη μια μνημιώδης αλλαγή στάσης η οποία κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, Η επιβολή του φόρου ανά στήλη των τυχερών παιχνιδιών, νομοθετήθηκε και υποτίθεται ότι θα απέφερε κοντά στα 400-500 εκατ. ευρώ στη διετία. Όταν στο υπουργείο Οικονομικών συνειδητοποίησαν τις δεσμεύσεις των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, κατέθεσαν την τροπολογία και «φόρτωσαν» την επιβάρυνση στους πολίτες. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια, δεν αποφέρει ούτε 50 εκατ. ευρώ.

5. Ο νόμος για την επιβολή παρακράτησης φόρου στις συναλλαγές με τις χώρες «ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος» αποτέλεσε αφορμή μέχρι και για… διπλωματικές συζητήσεις. Χρειάστηκε να παρέμβουν πρεσβείες ξένων χωρών για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν ακόμη και στον εφοδιασμό της χώρας με καύσιμα προκειμένου να αποσυρθεί και αυτή η διάταξη που επέβαλε παρακράτηση φόρου 26% στις συναλλαγές με δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία αλλά και η Σαουδική Αραβία.

6. Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση αναστάτωσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες για μήνες ολόκληρους και τελικά αποσύρθηκε φέρνοντας ακόμη περισσότερα «ισοδύναμα»


Πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ