Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Πτώση έως 80% στον τζίρο παρά τις εκπτώσεις

Με πτώση τζίρου κατά 70%-80% σε σχέση με το 2014, που ήταν μια ήδη δύσκολη χρονιά, έκλεισε η πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα οποία ανοίγουν και κλείνουν με μηδενικά ποσά στο ταμείο παρά τις εντυπωσιακές προσφορές, «κάτι αναμενόμενο με τα capital controls», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

Κατά τον ίδιο, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη εβδομάδα των φετινών εκπτώσεων μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 10% της αντίστοιχης περιόδου του 2008, που ήταν το τελευταίο έτος πριν από την έναρξη της κρίσης.

«Βλέπουμε πλάνα από κεντρικούς δρόμους με ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν στα μαγαζιά. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότεροι μόνο γυρίζουν και βλέπουν, δεν αγοράζουν. Και η γη γυρίζει, αλλά χρήματα δεν δίνει! Επιπρόσθετα, η αγορά δεν είναι μόνο οι κεντρικοί δρόμοι, όπως η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη ή η Ερμού στην Αθήνα. Είναι τα χιλιάδες μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα, που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Καταστρέφονται οικογένειες» σημειώνει ο κ.Φιλιππίδης.

Προσθέτει πως δεδομένου ότι «η αγορά δεν δούλεψε καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες», οι επιχειρηματίες φωνάζουν πλέον ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και την τόνωση της ψυχολογίας τόσο των καταναλωτών όσο και των καταστηματαρχών.

Όπως επισημαίνει, επιβάλλεται να αυξηθεί το όριο των μετρητών που μπορούν να τραβήξουν από τους λογαριασμούς τους οι πολίτες, αλλά και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα χρέη που δημιούργησαν οι επιχειρήσεις από τις 29 Ιουνίου, λόγω των εξελίξεων στην πολιτική και οικονομική σκηνή.

«Στις 31 Ιουλίου "διπλώνουν" οι υποχρεώσεις Ιουνίου-Ιουλίου των επιχειρήσεων προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ και θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα. Η περίοδος από τις 29 Ιουνίου πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενη και οι οφειλές να παγώσουν και να πληρωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο κι αναλόγως με τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων. Πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός, μέχρι το τέλος Αυγούστου, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης λήγουν τα οκταήμερα των επιταγών (σ.σ. μια επιταγή σφραγίζεται εντός οκτώ ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία που αναγράφει πάνω). Τι θα γίνει; Ήδη, το 90% του επιχειρηματικού κόσμου είναι στον "Τειρεσία". Θα μπούμε όλοι τελικά;» υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου, ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ