Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΤΑ "ΧΩΝΟΥΝ" ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ (για την... "συντεχνιακή" στήριξη Πελεγκρίνη, δηλαδή για το ότι "κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει"...)

Την αντίθεσή του στο ψήφισμα της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σχετικά με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Δυστυχώς, η σύγκλητός μας συνηθίζει να τοποθετείται για υποθέσεις που εκκρεμούν, ιδίως σε ποινικά δικαστήρια, σε βάρος μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως συνδικαλιστών ή διοικητικών οργάνων. Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίρρηση σε αυτή την πρακτική, η οποία και νομικά πάσχει και πολιτικά-ηθικά είναι προβληματική, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει το κύρος της συγκλήτου και του ΑΠΘ» αναφέρεται σχετικά.

Οι λόγοι που επισημαίνονται στην ανακοίνωση είναι οι εξής:
«Σε μια δημοκρατία όπου λειτουργούν θεσμικά όργανα ελέγχου της παραβατικότητας, μόνα αρμόδια να αποφασίζουν για την αθωότητα ή ενοχή των όποιων προσώπων παραπέμπονται σε αυτά είναι τα ίδια τα όργανα. Οποιαδήποτε παρέμβαση με αποφάσεις, ψηφίσματα ή άλλου είδους ενέργειες, και μάλιστα από άλλα επίσημα θεσμικά όργανα, όπως είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, υπέρ ή κατά μια υπόθεσης που εκκρεμεί προς κρίση στην πειθαρχική ή ποινική διαδικασία σημαίνει έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία που επιβάλλει τους διακριτούς ρόλους των οργάνων της πολιτείας».
«Η "επιλεκτική" έκδοση ψηφισμάτων υπέρ προσώπων, είτε πρόκειται για συνδικαλιστές στο Πανεπιστήμιο είτε για διοικητικά του όργανα, καταστρατηγεί βασικές αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ισότητας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με την ίδια λογική, εύλογα θα ζητούσε κάποιος από τη Σύγκλητο ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό όργανο (λ.χ. Κοσμητεία, Συνέλευση Τμήματος) να αποφαίνεται υπέρ του αβάσιμου ή μη της σχετικής κατηγορίας για κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλος ΔΕΠ, διοικητικό υπάλληλο, φοιτητή), το οποίο διώκεται πειθαρχικά ή ποινικά. Εκτός και αν το προνόμιο αυτό το έχουν μόνον πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις ή συνδικαλιστές, ωσάν αυτοί να απολαμβάνουν ένα είδος ασυλίας».

«Το πρόσφατο ψήφισμα στήριξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος κατηγορείται επίσημα και από το Συμβούλιο του ίδιου ιδρύματος, είναι και ακαδημαϊκά αντιδεοντολογικό, διότι εμφανίζει τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, στη διαμάχη μεταξύ Πρύτανη και Συμβουλίου ΕΚΠΑ (δηλαδή μεταξύ δύο διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου), να παίρνει έμμεση αλλά σαφή θέση υπέρ του πρώτου».

Καταλήγοντας, ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση της συγκλήτου του ΑΠΘ κινδυνεύει να αναγνωστεί από την κοινωνία ως μια επίσημη θέση συντεχνιακής στήριξης, κάτι που μειώνει το κύρος της συγκλήτου και του πανεπιστημίου. 

avriani.makedonias.gr με τίτλο: "Καθηγητές του ΑΠΘ "κόντρα" στη Σύγκλητο"
(Τίτλος και σχόλιο τίτλου αυτής της ανάρτησης: thessbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ