Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΜΥΡΝΕΪΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Μια διαφορετική αλλά εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα σας προτείνουμε να κάνετε την οποία θα συμπεριλάβετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Βασιλόπιτα που έκαναν πολλές νοικοκυρές στη Σμύρνη (υπάρχουν κι άλλες Σμυρνέικες συνταγές βασιλόπιτας όμως εμείς επιλέξαμε αυτή). Δείτε πώς θα τα καταφέρετε:

Υλικά
  • 300 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 750 γρ. αλεύρι up κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 αυγό χτυπημένο 
  • Ολόκληρα γαρίφαλα 
  • Αμυγδαλόψιχα για στόλισμα

Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
Κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ' ένα πιρούνι (πριν το ψήσιμο) και αλείφετε την πίτα με αυγό, ενώ τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα. Διαφορετικά, την κοσκινίζετε με άχνη.

  • Αν δεν έχετε γουδί, μπορείτε να βάλετε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη (2-3 κ.σ.) σε ένα multi και αλέθεται μια χαρά! 
  • Μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα κι ένα φλουρί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ