γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών, ο χρόνος κυλά αργά, νωχελικά… Κυματίζει στις πολυδαίδαλες ακρογιαλιές, ακολουθεί το ρεύμα στο «Μπουγάζι», ξαγρυπνά στην ακροθαλασσιά για να δει το φεγγάρι να χάνεται και το νέο ήλιο να στραφταλίζει, αλαφροπατά στα φτερά της μέλισσας και ρουφά το νέκταρ του θυμαριού…
Στους Φούρνους η ζωή είναι απλή, μα ουσιαστική. Το χαμόγελο αληθινό, η φιλοξενία ανεπιτήδευτη, η μουσική ξεσηκωτική, το τραγούδι στα χείλη των ψαράδων τρόπος ζωής, το μέλι στο ψωμί, σαν υγρό κεχριμπάρι-όλο χρώμα και φως.
Πως σε έναν τέτοιο τόπο, έναν από τους πέντε εναπομείναντες κρυμμένους «επίγειους παραδείσους» (σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes), να μην αποδίδεται τιμή στο περιζήτητο μέλι, βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων και στοιχείο διατήρησης καλής υγείας και μακροζωίας;
Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών με τη διαρκή υποστήριξη του Δήμου Φούρνων, διοργανώνει τη «Γιορτή Μελιού» με ειδικό μενού, βασισμένο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα τοπικά προϊόντα: Ανθότυρο ντόπιο και αχνιστοί λουκουμάδες που τσαλαβουτούν σαν ατίθασα παιδιά στο μέλι, η αυθεντική «μελένια» από τα άξια χέρια της Γιωργίτσας, ρακόμελο, φουρνιώτικο παστέλι, κερήθρα, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, κρασί που μοσχοβολά ήλιο, αρωματικά φυτά και βότανα, γύρη και βασιλικός πολτός.
Γεύσεις που ξυπνούν μνήμες παιδικές, το χάδι της γιαγιάς, μια φρεσκοψημένη φέτα ψωμί με μέλι για δύναμη ολημερίς, το πολύβουο μελίσσι που κλέβει μυρωδιές από το άφθονο θυμάρι, το θρούμπι και τη φασκομηλιά που ευδοκιμούν στο νησί.
«Η βασίλισσα είναι η κόρη μου… την αγαπώ και την φροντίζω, σα να είναι παιδί μου… Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα και την αγωνία της για επιβίωση, το φόβο της για το χειμώνα…» λέει με πάθος και συγκίνηση ο Μηνάς, ένας από τους μελισσοκόμους του νησιού.
«Το νησί μας έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, που δεν την βρίσκει κανείς πουθενά στην Ελλάδα! Έχει φυσικούς αλλά και ανθρώπινους πόρους, που έχουν μάθει να επιβιώνουν στα δύσκολα…» σημειώνει με παρρησία ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης.
«Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε το «καλάθι των Φούρνων» με ανάδειξη των αυθεντικών, παραδοσιακών μας προϊόντων» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φούρνων Πάτρα Μανουσάκη-Μαρκάκη. «Η γιορτή του μελιού είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε πως στο νησί των Κουρσάρων, η συνεργασία ανθεί και αφήνει στον επισκέπτη μια… γλυκιά γεύση!»
Και το κατάφεραν καλά! Κατάμεστη η πλατεία των Φούρνων, εκεί στο τέλος του δρόμου με τις μουριές, στο πολυσύχναστο «σοκάκι». Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες, παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον την αναπαράσταση του «τρύγου» του μελιού, το «κάπνισμα» και τη συλλογή. Γεύτηκαν τις προσφερόμενες μελολιχουδιές, περιηγήθηκαν στο εκθετήριο τοπικών προϊόντων και μοιράστηκαν τη χορευτική διάθεση των τριών σχημάτων από Σάμο, Ικαρία και Φούρνους που αντάμωσαν γι αυτή τη γιορτή: Το Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου, το Λύκειο Ελληνίδων Αγ. Κηρύκου Ικαρίας και το Χορευτικό του Δήμου Φούρνων.
Φορεσιές με χρωματισμούς και παραλλαγές, όμορφες παρουσίες, συγχρονισμένα βήματα στην παράδοση, η ξεσηκωτική νησιώτικη μουσική, τα χαμογελαστά πρόσωπα, η καλή διάθεση, η αψεγάδιαστη διοργάνωση, μετέτρεψαν τη φετινή γιορτή μελιού σε ένα αξέχαστο πανηγύρι.
Οι Φούρνοι της θάλασσας και της γης, των αρωμάτων και των χρωμάτων, του ψαριού, του αστακού, του μελιού και του ανθότυρου, «κούρσεψαν» για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις!
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών, ο χρόνος κυλά αργά, νωχελικά… Κυματίζει στις πολυδαίδαλες ακρογιαλιές, ακολουθεί το ρεύμα στο «Μπουγάζι», ξαγρυπνά στην ακροθαλασσιά για να δει το φεγγάρι να χάνεται και το νέο ήλιο να στραφταλίζει, αλαφροπατά στα φτερά της μέλισσας και ρουφά το νέκταρ του θυμαριού…
Στους Φούρνους η ζωή είναι απλή, μα ουσιαστική. Το χαμόγελο αληθινό, η φιλοξενία ανεπιτήδευτη, η μουσική ξεσηκωτική, το τραγούδι στα χείλη των ψαράδων τρόπος ζωής, το μέλι στο ψωμί, σαν υγρό κεχριμπάρι-όλο χρώμα και φως.
Πως σε έναν τέτοιο τόπο, έναν από τους πέντε εναπομείναντες κρυμμένους «επίγειους παραδείσους» (σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes), να μην αποδίδεται τιμή στο περιζήτητο μέλι, βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων και στοιχείο διατήρησης καλής υγείας και μακροζωίας;
Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών με τη διαρκή υποστήριξη του Δήμου Φούρνων, διοργανώνει τη «Γιορτή Μελιού» με ειδικό μενού, βασισμένο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα τοπικά προϊόντα: Ανθότυρο ντόπιο και αχνιστοί λουκουμάδες που τσαλαβουτούν σαν ατίθασα παιδιά στο μέλι, η αυθεντική «μελένια» από τα άξια χέρια της Γιωργίτσας, ρακόμελο, φουρνιώτικο παστέλι, κερήθρα, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, κρασί που μοσχοβολά ήλιο, αρωματικά φυτά και βότανα, γύρη και βασιλικός πολτός.
Γεύσεις που ξυπνούν μνήμες παιδικές, το χάδι της γιαγιάς, μια φρεσκοψημένη φέτα ψωμί με μέλι για δύναμη ολημερίς, το πολύβουο μελίσσι που κλέβει μυρωδιές από το άφθονο θυμάρι, το θρούμπι και τη φασκομηλιά που ευδοκιμούν στο νησί.
«Η βασίλισσα είναι η κόρη μου… την αγαπώ και την φροντίζω, σα να είναι παιδί μου… Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα και την αγωνία της για επιβίωση, το φόβο της για το χειμώνα…» λέει με πάθος και συγκίνηση ο Μηνάς, ένας από τους μελισσοκόμους του νησιού.
«Το νησί μας έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, που δεν την βρίσκει κανείς πουθενά στην Ελλάδα! Έχει φυσικούς αλλά και ανθρώπινους πόρους, που έχουν μάθει να επιβιώνουν στα δύσκολα…» σημειώνει με παρρησία ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης.
«Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε το «καλάθι των Φούρνων» με ανάδειξη των αυθεντικών, παραδοσιακών μας προϊόντων» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φούρνων Πάτρα Μανουσάκη-Μαρκάκη. «Η γιορτή του μελιού είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε πως στο νησί των Κουρσάρων, η συνεργασία ανθεί και αφήνει στον επισκέπτη μια… γλυκιά γεύση!»
Και το κατάφεραν καλά! Κατάμεστη η πλατεία των Φούρνων, εκεί στο τέλος του δρόμου με τις μουριές, στο πολυσύχναστο «σοκάκι». Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες, παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον την αναπαράσταση του «τρύγου» του μελιού, το «κάπνισμα» και τη συλλογή. Γεύτηκαν τις προσφερόμενες μελολιχουδιές, περιηγήθηκαν στο εκθετήριο τοπικών προϊόντων και μοιράστηκαν τη χορευτική διάθεση των τριών σχημάτων από Σάμο, Ικαρία και Φούρνους που αντάμωσαν γι αυτή τη γιορτή: Το Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου, το Λύκειο Ελληνίδων Αγ. Κηρύκου Ικαρίας και το Χορευτικό του Δήμου Φούρνων.
Φορεσιές με χρωματισμούς και παραλλαγές, όμορφες παρουσίες, συγχρονισμένα βήματα στην παράδοση, η ξεσηκωτική νησιώτικη μουσική, τα χαμογελαστά πρόσωπα, η καλή διάθεση, η αψεγάδιαστη διοργάνωση, μετέτρεψαν τη φετινή γιορτή μελιού σε ένα αξέχαστο πανηγύρι.
Οι Φούρνοι της θάλασσας και της γης, των αρωμάτων και των χρωμάτων, του ψαριού, του αστακού, του μελιού και του ανθότυρου, «κούρσεψαν» για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ