Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΦΟΡΟΙ... ΦΟΡΟΙ... ΦΟΡΟΙ... ΦΟΡΟΙ...

Την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανατρέποντας όλα όσα ισχύουν στην φορολόγηση.


Αντ΄ αυτών οι επιτελείς του υπουργείου και τα μέλη της διακομματικής επιτροπής που ασχολείται με το ζήτημα, προτείνουν την θέσπιση ειδικών επιδομάτων φτώχειας που θα λαμβάνουν μόνο οι πολίτες με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Οι προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

- Την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου, το οποίο η τρόικα θεωρεί ως μια από τις μεγαλύτερες αιτίες διαφυγής εσόδων από τα ταμεία της Εφορίας

- Το δραστικό περιορισμό ή και την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάσταση τους με ειδικά προνοιακά επιδόματα για φτωχούς πολίτες

- Την μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογικής κλίμακας και την μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.

Εντύπωση προκαλεί ότι εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα ευνοηθούν από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς όσοι δηλώνουν από 60.000 έως 500.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι μειωμένος έως και 23.000 ευρώ! Η ελάφρυνση για του έχοντες ετήσιο εισόδημα 60.001 ευρώ ξεκινά από 2.920 ευρώ.

Αντίθετα, με τη νέα φορολογική κλίμακα κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 11.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο αυξημένο έως και 100 ευρώ κάθε χρόνο. Όσοι έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 11.000 ευρώ και μέχρι 21.000 ευρώ θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 28%. Δηλαδή θα επιβαρυνθούν ετησίως έως και 280 ευρώ. Για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ οι αναλογούντες φόροι θα είναι μειωμένοι.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών όπου θα εφαρμοστούν αντικειμενικά κριτήρια και θα προσδιοριστούν τα ελάχιστα όρια φορολογητέου εισοδήματος. Ως αντικειμενικά κριτήρια, προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, η αξία των περιουσιακών στοιχείων, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, ο χρόνος άσκησης της δραστηριότητας κ.α.

Τα αντικειμενικά κριτήρια προτείνεται να μπορούν να αμφισβητηθούν από τους φορολογούμενους με πραγματικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα.

Προτείνεται επίσης η επιβολή δύο φόρων στα ακίνητα, ένας υπέρ Δημοσίου και άλλος ος υπέρ των Δήμων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων υπέρ του Δημοσίου θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ο ενιαίος φόρος υπέρ των Δήμων θα αντικαταστήσει δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Προτείνεται επίσης η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος των αντικειμενικών αξιών και η αντικατάστασή του με άλλο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που θα βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές αγοράς ακινήτων

Το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση από την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα προκύψει μετά τις εκλογές και αναμένεται να φέρει σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τον διάλογο και το σχέδιο προτάσεων καταρτίζεται από επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ