Η σημαντικότερη κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι ένα πιθανό πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς με κακάο, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στις παραγωγούς χώρες και της αυξημένης ζήτησης στα ανεπτυγμένα κράτη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάου, που αποτελεί πρώτη ύλη για τη σοκολάτα, πρέπει να αυξηθεί κατά 25% έως το 2020 ώστε να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι μεγαλύτερες φυτείες ωστόσο, βρίσκονται στα πιο υποανάπτυκτα και ασταθή κράτη του πλανήτη και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην αύξηση της παραγωγής τους.
«Είμαστε σε μια περίοδο που οι παρασκευαστές σοκολάτας αγχώνονται για την αντιμετώπιση της ζήτησης, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση της κατανάλωσής της στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με την αστάθεια στις χώρες παραγωγής κακάου» εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκεστ του τμήματος Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, επισημαίνοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής.
Ο ίδιος έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές παραγωγής κακάου για την προώθηση νέων τεχνικών και έχει συνεργαστεί στενά με παραγωγούς για την επιλογή καλύτερων γενότυπων κακάου, ενώ τους δίδαξε μεθόδους καλύτερης διαχείρισης της σοδειάς και του χώματος.
«Μια εκτίμηση είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάου θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο τόνους τον χρόνο έως το 2020 ώστε να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια ζήτηση. Το 2009-10 η παραγωγή ήταν 3,6 εκατομμύρια τόνοι» τόνισε ο καθηγητής.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η δυτική Αφρική, η Νότιος Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, όπου υπάρχουν και οιι περισσότερες καλλιέργειες, είναι περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, την πολιτική αστάθεια και τις διάφορες ασθένειες.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιχειρηματίας Αντονι Γουόρντ το 2010 είχε αγοράσει ολόκληρη την παραγωγή κακάου, δηλαδή 241.000 τόνους. Τότε κάποιοι είχαν ανησυχήσει πως η ώρα που θα γινόταν πόλεμος για τη σοκολάτα ήταν κοντά. Σήμερα φαίνεται να απέχουμε πια πολύ λίγο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάου, που αποτελεί πρώτη ύλη για τη σοκολάτα, πρέπει να αυξηθεί κατά 25% έως το 2020 ώστε να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι μεγαλύτερες φυτείες ωστόσο, βρίσκονται στα πιο υποανάπτυκτα και ασταθή κράτη του πλανήτη και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην αύξηση της παραγωγής τους.
«Είμαστε σε μια περίοδο που οι παρασκευαστές σοκολάτας αγχώνονται για την αντιμετώπιση της ζήτησης, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση της κατανάλωσής της στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με την αστάθεια στις χώρες παραγωγής κακάου» εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκεστ του τμήματος Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, επισημαίνοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής.
Ο ίδιος έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές παραγωγής κακάου για την προώθηση νέων τεχνικών και έχει συνεργαστεί στενά με παραγωγούς για την επιλογή καλύτερων γενότυπων κακάου, ενώ τους δίδαξε μεθόδους καλύτερης διαχείρισης της σοδειάς και του χώματος.
«Μια εκτίμηση είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάου θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο τόνους τον χρόνο έως το 2020 ώστε να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια ζήτηση. Το 2009-10 η παραγωγή ήταν 3,6 εκατομμύρια τόνοι» τόνισε ο καθηγητής.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η δυτική Αφρική, η Νότιος Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, όπου υπάρχουν και οιι περισσότερες καλλιέργειες, είναι περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, την πολιτική αστάθεια και τις διάφορες ασθένειες.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιχειρηματίας Αντονι Γουόρντ το 2010 είχε αγοράσει ολόκληρη την παραγωγή κακάου, δηλαδή 241.000 τόνους. Τότε κάποιοι είχαν ανησυχήσει πως η ώρα που θα γινόταν πόλεμος για τη σοκολάτα ήταν κοντά. Σήμερα φαίνεται να απέχουμε πια πολύ λίγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ