Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να φάει ψωμί φτιαγμένο από σιτάρι, που περιέχει γλουτένη, γιατί δεν μπορεί να το χωνέψει. Η τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να μπορεί να απομονώνει τη γλουτένη από το σιτάρι, παράγοντας ένα καλύτερο προϊόν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μεταλλαγμένα τρόφιμα. Η διαδικασία ισοδυναμεί με την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης από το σιτάρι, χωρίς να προστίθεται κάτι άλλο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μεταλλαγμένων.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται συνοπτικά στη φράση "από το πιάτο στο χωράφι", ένα ρητό που αντιστράφηκε για να υποδηλώσει ότι η παραγωγή τροφίμων πλέον τείνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καταναλωτή.
"Μέχρι τώρα το ρητό 'από το χωράφι στο πιάτο' χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει την ασφάλεια ενός τροφίμου, την αγνότητα της καλλιέργειας και την αμεσότητα της προσφοράς στην κατανάλωση.
Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αντιστρέψει το ρητό, δίνοντάς του τη μορφή 'από το πιάτο στο χωράφι'" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
"Για παράδειγμα, η καθαρισμένη πατάτα, αν μείνει για ώρα στο περιβάλλον, μαυρίζει. Υπάρχουν, όμως, πατάτες που δεν μαυρίζουν- εκείνες από τις οποίες απομονώνεται ένα βακτήριο. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, καθώς δεν προστέθηκε κανένα γονίδιο ποντικιού στην πατάτα", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει δε ότι αυτή είναι η νέα τάση στο πλαίσιο της αγροδιατροφής, που βρίσκεται, ωστόσο, ακόμη στο στάδιο της μελέτης καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Βέργος προβλέπει την υιοθέτηση τέτοιων τάσεων και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια αφού, όπως λέει, υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησης της αγροτικής γης για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ανωτέρας διατροφικής και διαιτητικής αξίας. "Η Ινδία και το Σουδάν θα συνεχίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, όμως τα σιτηρά, εφόσον μεταποιηθούν σωστά, έχουν μεγάλη εμπορική αξία στο πλαίσιο της αγροδιατροφής και το σκηνικό θα γίνεται πλέον όλο και πιο εξειδικευμένο", προσθέτει.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται συνοπτικά στη φράση "από το πιάτο στο χωράφι", ένα ρητό που αντιστράφηκε για να υποδηλώσει ότι η παραγωγή τροφίμων πλέον τείνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καταναλωτή.
"Μέχρι τώρα το ρητό 'από το χωράφι στο πιάτο' χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει την ασφάλεια ενός τροφίμου, την αγνότητα της καλλιέργειας και την αμεσότητα της προσφοράς στην κατανάλωση.
Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αντιστρέψει το ρητό, δίνοντάς του τη μορφή 'από το πιάτο στο χωράφι'" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
"Για παράδειγμα, η καθαρισμένη πατάτα, αν μείνει για ώρα στο περιβάλλον, μαυρίζει. Υπάρχουν, όμως, πατάτες που δεν μαυρίζουν- εκείνες από τις οποίες απομονώνεται ένα βακτήριο. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, καθώς δεν προστέθηκε κανένα γονίδιο ποντικιού στην πατάτα", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει δε ότι αυτή είναι η νέα τάση στο πλαίσιο της αγροδιατροφής, που βρίσκεται, ωστόσο, ακόμη στο στάδιο της μελέτης καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Βέργος προβλέπει την υιοθέτηση τέτοιων τάσεων και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια αφού, όπως λέει, υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησης της αγροτικής γης για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ανωτέρας διατροφικής και διαιτητικής αξίας. "Η Ινδία και το Σουδάν θα συνεχίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, όμως τα σιτηρά, εφόσον μεταποιηθούν σωστά, έχουν μεγάλη εμπορική αξία στο πλαίσιο της αγροδιατροφής και το σκηνικό θα γίνεται πλέον όλο και πιο εξειδικευμένο", προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ