Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Σε νέα δήλωση υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Β. Νούλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύθηκαν αποσπασματικά, επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.

Παράλληλα χαρακτήρισε θετικό και το γεγονός ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία αναμεμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.

Τέλος, σημείωσε πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της Κύπρου, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, βεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παραβίαση της περιοχής στο οικόπεδο 12, την οποία έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διεξαγωγή των ερευνών και οι εργασίες της Noble Energy προχωρούν κανονικά.

Όπως είπε ο Στεφάνου, ούτε το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Πίρι Ρέις ούτε τα σκάφη που το συνοδεύουν εισήλθαν στη συγκεκριμένη περιοχή, απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις πλέουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε διεθνή ύδατα, κάτι που δεν απαγορεύεται.

Πηγή: ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ