Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΧΕΣ ΜΕΓΑΛΗ "ΚΙΝΗΣΗ" ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΟΥ Ή ΕΒΓΑΛΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ; ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ...

Τις λίστες με τα στοιχεία των πολιτών που έβγαλαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως στο εξωτερικό, καθώς και όσων είχαν μεγάλες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, ζητάει το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει με τα στοιχεία αυτά όχι απλώς να εντοπίσει όσους έβγαλαν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας, αλλά κυρίως να τους επιβάλει:

* χρηματικές κυρώσεις αν δεν δήλωσαν τις αποδόσεις από αυτά, καθώς επί των τόκων επιβάλλεται φόρος, και

* ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις που το ύψος των καταθέσεων δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια, οπότε τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα διαβιβάζουν σε μηνιαία βάση τα αρχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος στη ΓΓΠΣ:

* Μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές φυσικών και νομικών προσώπων για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και εισπράξεις επιχειρήσεων συμβεβλημένων με τα πιστωτικά ιδρύματα για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.

* Χορηγούνται τριψήφιος κωδικός τράπεζας, ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται, συνολικός αριθμός δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται, ΑΦΜ πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου λογαριασμού, αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και άλλα στοιχεία (ημερομηνία, τόπος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας) δικαιούχου όταν δεν υπάρχει ΑΦΜ, μοναδικός κωδικός αναφοράς εμβάσματος, κωδικός νομίσματος συναλλαγής, ποσό και ημερομηνία συναλλαγής, χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος, ονοματεπώνυμο δικαιούχου, καθώς και πληροφορίες μηνύματος αν έχουν συμπληρωθεί από τον πληρωτή.

* Στην περίπτωση συναλλαγών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών πληρωμής διαβιβάζονται και στοιχεία σχετικά με την επωνυμία της επιχείρησης, το πλήθος και την αξία των συναλλαγών μέσω της κάρτας και σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις το συνολικό ποσό αγοράς και όχι ανά δόση.

* Τα στοιχεία αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ μέσω Διαδικτύου και ειδικά από τις τράπεζες μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Μέχρι 31 Οκτωβρίου

* Οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011 όλα τα στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα δυόμισι χρόνια από 1.1.2009 μέχρι 31.7.2011, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 τις συναλλαγές για το χρονικό διάστημα από 1.8.2011 έως 31.10.2011. Στη συνέχεια τα στοιχεία κάθε μήνα θα τα κοινοποιούν το αργότερο μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.

* Οι τράπεζες και τα ΕΛΤΑ αν δεν αποστείλουν τα στοιχεία ή αποστείλουν ανακριβή στοιχεία αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή. Ενώ αν ο παραβάτης είναι υπάλληλος Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ αντιμετωπίζει και πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

Πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ