Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ (στον πλανήτη, όχι στο "Βικελίδης")

Έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι στο κόκκινο πλανήτη βρίσκονται οι επιστήμονες της NASA αφού επιλέχθηκαν τα δυο πιθανά μέρη προσεδάφισης του "Curiosity".
Σύμφωνα με τη ΝASA αυτά θα είναι είτε ο κρατήρα με ονομασία Gale κοντά στον ισημερινό του Άρη ή αυτός του Eberswalde στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Η περιοχή προσεδάφισης είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και το επιθυμητό είναι να είναι τόσο ασφαλής για την προσεδάφιση, αλλά και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής άποψης ώστε το όχημα να αρχίσει τις πειραματικές διαδικασίες άμεσα.
Το ρομποτικό όχημα του οποίου το κόστος εκτόξευσης έχει αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δις δολαρίων είναι ουσιαστικά ένα κινούμενο επιστημονικό εργαστήριο που θα ταξιδέψει στον Άρη, με σκοπό να αναλύσει διεξοδικά τα πετρώματα, το έδαφος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου Mini Cooper και το ταξίδι του αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τους προκατόχους του, ενώ ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες όπως οι ακτίνες λέιζερ για έρευνα στοιχείων του εδάφους, αλλά και η κίνηση με... πυρηνική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ