Ήταν 28 Ιουλίου του 1586 όταν ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα. Την εισάγει από την Κολομβία. Και από τότε εκατομμύρια τόνοι καταναλώνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ένα από τα πιο βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου.
Για να το γιορτάσετε, βάλτε σήμερα στο φούρνο ωραίες χοντροκομένες λεμονάτες πατάτες, με ρίγανη και λίγο μαύρο πιπεράκι, κάντε και μια ελληνική σαλάτα χωριάτικη με μπόλικο κρεμμύδι και να ένα νοστιμότατο γεύμα...
Να και η συνταγή:
Κόβουμε 4-5 μέτριες πατάτες στην μέση κατά μήκος και κατόπιν κάθετα και διαγώνια (κυδωνάτες). Τις βάζουμε στο ταψί και ψιλοκόβουμε μέσα 3-4 σκελίδες σκόρδο. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Για πιο ενισχυμένη γεύση, προσθέστε και λίγο σκόρδο σε σκόνη. Στίβουμε στις πατάτες τον χυμό από 1 λεμόνι και τις ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε περίπου 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, ξανά αλατοπιπερώνουμε (η πατάτα δεν χορταίνει το αλάτι), βάζουμε επάνω στις πατάτες και κατά τόπους, κομματάκια βούτυρο ή φυτίνη και σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα, ανάλογα με την ράτσα της πατάτας. Τα τελευταία 15 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, τις βρέχουμε με το ζουμί τους και τις αφήνουμε να ροδίσουν. Νιαμ... νιαμ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ