Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΙΓΙΟ

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για την πρόθεση του Σάκη Τσιώλη να δώσει τον ρόλο του ηγέτη στον ΑΡΗ στον Νέρι Καστίγιο.

Θα έχετε προφανώς παρατηρήσει ότι σπάνια στα κείμενά μου αναφέρομαι στην περίπτωση ενός και μόνο παίκτη. Καταρχήν γιατί είμαι… θιασώτης της συλλογικής δουλειάς και πιστεύω ακράδαντα ότι όσο καλή κι αν είναι μια μονάδα, ό,τι και να κάνει θα παραμείνει… μόνη της. Και στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του. Κάποτε αυτό γινόταν στο μπάσκετ, σήμερα ούτε και στην καλαθόσφαιρα μπορεί ο… Τζόρνταν να νικήσει τους άλλους πέντε γιατί θα βρουν τον τρόπο να τον σταματήσουν.

Στον ΑΡΗ η… προσωπολατρία έχει κοστίσει σε πολλά επίπεδα. Εδώ και ορισμένα χρόνια, οι οπαδοί που κατάλαβαν πρώτοι από όλους ότι πλέον το… επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει υπερισχύσει και… κατακρεουργήσει την... (κάθε) ομάδα της καρδιάς μας, έπαψαν να φωνάζουν ρυθμικά ονόματα παικτών ή προπονητών. Έχει αντιληφθεί ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου αν όχι το μεγαλύτερο, ότι πάνω από όλους βρίσκεται ο ΑΡΗΣ. Ούτε ο Αθανασιάδης ούτε ο Τσιώλης ούτε ο Καστίγιο. Γιατί αναφέρω τον συγκεκριμένο; Σίγουρα όχι τυχαία…

Ο Νέρι στο διάστημα της προετοιμασίας στο Καρπενήσι βγάζει… μάτια. Δύο γκολ, ασίστ, τρέξιμο, ωριμότητα, ηρεμία (!) και άμυνα (!). Παίκτης μεγάλης κλάσης που κακά τα ψέματα μάλλον αποτελεί πολυτέλεια όχι απλά για τον ΑΡΗ, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον ΑΡΗ όμως δείχνει να έχει βρει τον εαυτό του. Ούτε κι αυτό είναι τυχαίο.

Έχει αγκαλιαστεί από τη διοίκηση, έχει αντιληφθεί την εκτίμηση του προπονητή και των συμπαικτών του, έχει νιώσει την αγάπη του κόσμου του ΑΡΗ ίσως περισσότερο κι από ό,τι πριν από λίγα χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο Καστίγιο δείχνει ότι ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο στον ΑΡΗ, το χαίρεται, γουστάρει!

Φυσικά, μερίδιο σε αυτό έχει ο Σάκης Τσιώλης. Τον επέλεξε μαζί με τους Σηφάκη, Λαζαρίδη ως αρχηγό της ομάδας. Στην ουσία τού έδωσε στο… μπράτσο και τη μεγάλη αυτή ευθύνη. Κι ο Νέρι το δείχνει μέχρι στιγμής και εντός και εκτός γηπέδου. Δεν ξέρω τι έκανε και τι δεν έκανε στον Ολυμπιακό ή όπου αλλού. Δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο, μεθαύριο αλλά μέχρι στιγμής όσα λέγονταν και γράφονταν για αυτόν για τη συμπεριφορά του μέσα στα αποδυτήρια μού φαίνονται σαν τα παραμύθια της Χαλιμάς.

Κι αν συνεχίσει έτσι τότε σίγουρα ο ΑΡΗΣ μπορεί να περιμένει πάρα πολλά από αυτόν τη φετινή χρονιά. Μεσοεπιθετικά η ομάδα με την απόκτηση κι ενός ακόμα φορ θα είναι στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να βρεθεί ποτέ, και σε αυτό η συμμετοχή του Καστίγιο είναι τεράστια. Ο Τσιώλης θέλει να δώσει στον Καστίγιο τον ρόλο του ηγέτη μέσα στην ομάδα και ο Ουρουγουανός επιθετικός δείχνει να το έχει καταλάβει, να το έχει αποδεχτεί κι να είναι έτοιμος να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Στο παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό δέχθηκε και τρία-τέσσερα μαρκαρίσματα που σε… άλλες εποχές θα αποτελούσαν αντικείμενο και αφορμή… κοκορομαχίας. Τα… ξεπέρασε με ηρεμία και στη συνέχεια με… τις λεγόμενες ποδιές στους αντιπάλους του κερδίζοντας το χειροκρότημα αλλά και τις εντυπώσεις. Για τον ΑΡΗ ο Καστίγιο αποτελεί μεγάλο στοίχημα (λόγω του συμβολαίου του που πλέον ανάλογο δεν υπάρχει στην ομάδα), αλλά θεωρώ ότι και ο Νέρι έχει βάλει το δικό του στοίχημα με τον εαυτό του. Και νιώθει σίγουρος ότι θα το κερδίσει και επομένως θα βοηθήσει και τον ΑΡΗ να φτάσει εκεί όπου τον ονειρεύονται οι οπαδοί του.

Η νοοτροπία του φάνηκε ξεκάθαρα στις δηλώσεις του στην πρώτη προπόνηση. «Πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό», είπε. «Να προσπαθήσουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα». Μπορεί κάποιοι να γέλασαν, να κορόιδεψαν κι πολλά άλλα. Το θέμα για να μπορέσει μια ομάδα να διακριθεί είναι περίπλοκο και ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ομάδες με τη νοοτροπία του ΑΡΗ (της αποχής από κάθε έννοια βρόμικων καταστάσεων) μοιάζουν πολλές φορές χαμένες σε Λαβύρινθο όπου ο… Μινώταυρος και πολλά πρόσωπα έχει, αλλά και πολλές… φανέλες!

Για να κάνεις πρωταθλητισμό, λοιπόν, πρέπει να έχεις παίκτες που θα διαθέτουν τη νοοτροπία του νικητή, του πρωταθλητή. Το μόνιμο θέμα τα προηγούμενα χρόνια (κι ειδικά στην παρουσία σε τελικούς κυπέλλου) ήταν ότι στον ΑΡΗ υπήρχαν λίγοι τέτοιοι παίκτες. Ο Καστίγιο με δεδομένη την τεράστια ποδοσφαιρική του κλάση αν διατηρήσει τον… Νέρι που είδαμε στο Καρπενήσι σε όλα τα επίπεδα, μπορεί πραγματικά με τη συμβολή και των συμπαικτών του με ανάλογη νοοτροπία, να οδηγήσουν τον ΑΡΗ στην υπέρβαση. Το αν θα το πετύχουν θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε προσεχώς….

ΥΓ1. Όσοι δεν έχετε πάρει ακόμα… γεύση από ΑΡΗ, ετοιμαστείτε για το μεγάλο παιχνίδι με την Πενιαρόλ την επόμενη Τρίτη στο «Κλ. Βικελίδης». Ήδη ετοιμάζονται… events για τη συγκεκριμένη μαγική βραδιά. Όσοι δεν θα μπορέσετε να έρθετε, τα φιλικά σε Αυστρία και Ιταλία θα έχουν και τηλεοπτική μετάδοση από τη NOVA.

ΥΓ2. Δεν είναι τυχαία τα λόγια του Τσιώλη για τον Γιαννίτση. Είναι δεδομένο για όσους βλέπουν ποδόσφαιρο ότι αυτό το παιδί εφόσον συνεχίσει να δουλεύει σκληρά έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Το ρίσκο, όπως είπε και ο προπονητής, είναι αν πρέπει από φέτος να του δοθεί η ευκαιρία για να γίνει βασικός. Αυτές οι αποφάσεις όμως επειδή είναι και δύσκολες, θα τις πάρουν προπονητής και διοίκηση. Αυτοί άλλωστε έχουν και τις ευθύνες…

ΥΓ3. Θέλω να αγιάσω και δεν μπορώ. Μετά τον έναν που είχε τα νταλαβέρια με συλλήψεις και αστυνομίες, να τος κι ο άλλος. Ήθελα να ήξερα πού πάτε και τους βρίσκετε. Ξέρω όμως γιατί δεν πλησιάζουν πλέον τέτοιοι άνθρωποι στην οικογένεια του ΑΡΗ. Όπως το ξέρουν λίγο-πολύ όλοι οι Αρειανοί, αλλά κυρίως τα μέλη της Λέσχης.

ΥΓ4. Για τον επιθετικό η ερχόμενη εβδομάδα είναι σημαντική, αν και ο Τσιώλης με τα δύο γκολ που έβαλα έχει μπει σε σκέψεις!!! Ο επιθετικός άλλωστε πέρα από αίσθηση του γκολ πρέπει να έχει και δύναμη. Κι οι αντίπαλοι αμυντικοί το ένιωσαν για τα καλά. Έτσι Αντώνη;

ΥΓ5. Το site της ΠΑΕ στη νέα του μορφή και στις οθόνες όλων θα είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ήδη οι πιο… εξελιγμένοι (ανάλογα με τη σύνδεση και τους μοτζιλοεξπλόρερ) το βλέπουν και μόλις φορτώσουν οι σέρβερ θα το βλέπουν οι πάντες, στην ολοκληρωμένη του μορφή γιατί π.χ. ορισμένα section όπως η αγγλική έκδοση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Λίγη υπομονή ακόμα, γιατί όντως πρόκειται για μεγάλη προσπάθεια και πολύ καλή δουλειά που μάλιστα είναι στο αρχικό της στάδιο και θα έχει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος αρκετές αλλαγές, εκπλήξεις και φυσικά βελτιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ