Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ "ΠΕΤΣΙΝΩΝ" ΕΠΙΤΑΓΩΝ!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον η ελληνική αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και του Τειρεσία οι «πέτσινες», οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 920 εκατ. ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2011, έναντι 731 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η αύξηση αγγίζει το 35% παρά το γεγονός ότι οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές, που σημαίνει ότι δεν εγκρίνουν μπλοκ επιταγών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για τον μήνα Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 15.205 τεμάχια και είχαν αξία 165 εκατ. ευρώ. «Η μεγαλύτερη πληγή της αγοράς είναι ίσως οι ακάλυπτες επιταγές και τούτο διότι μπορούν να συμπαρασύρουν σε κανόνι ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και προσθέτει: «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ μειώνονται τα μπλοκ των επιταγών, από την άλλη αυξάνεται η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών».

Εκτός από την αδυναμία πληρωμών πάγιων εξόδων, φορολογικών υποχρεώσεων και αποπληρωμής προμηθευτών, είναι κοινό μυστικό πως ολόκληρη η αγορά χρωστάει σε δάνεια, τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει. Μεγάλη είναι και η αύξηση στις διαταγές πληρωμής, τόσο για επιταγές όσο και για ενοίκια επιχειρήσεων και καταστημάτων. Καθημερινά στα Πρωτοδικεία της χώρας κατατίθενται εκατοντάδες διαταγές πληρωμής, κυρίως από τράπεζες και δευτερευόντως από ιδιώτες, για οφειλές που στην πλειονότητά τους είναι από μικρομεσαίες και εμπορικές επιχειρήσεις.

ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου αποδίδονται καθαρά στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφού -όπως λένε οι άνθρωποι του εμπορίου και της παραγωγής- το χρήμα έχει πάψει να «ρολάρει»: «Η αγορά δεν έχει ρευστότητα και έχει πολύ κακή ψυχολογία, αβεβαιότητα και αστάθεια. Το μόνο που μας σώζει και δεν έχει καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα είναι ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας οι Ελληνες χρησιμοποιούμε με φειδώ το πλαστικό χρήμα και τις κάρτες, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, έχουμε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη» τονίζει ο κ. Ασημακόπουλος.

Τα στοιχεία για την τελευταία διετία επιβεβαιώνουν ότι ακόμη και οι πλέον εύρωστες επιχειρήσεις παρουσιάζουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια, που από τριάντα ημερών κάποτε οι επιταγές έχουν φτάσει σήμερα να είναι ακόμη και δωδεκάμηνες, έχοντας μέση διάρκεια επτά μήνες. «Είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν και πληρώνουν cash. Βλέπεις επιταγές με εντολές πληρωμής έπειτα από έναν χρόνο» λέει ο κ. Ασημακόπουλος.

Ο ιδιωτικός δανεισμός έφτασε το εθνικό χρέος

Το σχήμα λόγου «η μισή Ελλάδα χρωστάει» είναι πλέον πραγματικότητα που αποδεικνύεται μαθηματικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο ιδιωτικός δανεισμός έχει φτάσει (Μάιος 2011) στο ποσό των 253 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

- οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 121 δισ. ευρώ,

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εταιρείες 16 δισ. ευρώ και

- τα νοικοκυριά το τεράστιο ποσό των 116 δισ. ευρώ!

«Η ελληνική αγορά ύστερα από μια πολύμηνη περιπλάνηση στο πουθενά, καταρρέει κάτω από το δικό της εσωτερικό χρέος, αφού δεν μπορεί να αντέξει πλέον τα συσσωρευμένα χρέη που της φορτώνουν. Μάταια το ελληνικό εμπόριο ψάχνει για σωσίβιο και βουλιάζει κάθε μέρα στη λάσπη της ύφεσης. Ο ιδιωτικός τομέας παλεύει με το δικό του τερατώδες εσωτερικό χρέος» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και προσθέτει: «Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να αναλογιστείτε ότι ολόκληρη η αγορά χρωστάει 253 δισ. στις τράπεζες και επιπλέον 41 δισ. σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ποσά που πλησιάζουν το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο αγγίζει τα 355 δισ.»!

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων, το εμπόριο έχει δανειστεί τα περισσότερα χρήματα, φτάνοντας τα 25,27 δισ., ενώ ακολουθούν η βιομηχανία με 24,92 δισ., η ναυτιλία με 16,94 δισ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 16,03 δισ., οι κατασκευές με 11,28 δισ., ο τουρισμός με 7,18 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με 6,0 δισ., οι επιχειρήσεις ενέργειας με 5,47 δισ., η γεωργία με 2,08 δισ. και οι υπόλοιπες δραστηριότητες με περίπου 21,80 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ