Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

H αλλαγή της ώρας προκαλεί αύξηση του καρκίνου και τροχαία ατυχήματα – Οι ειδικοί ζητούν την πλήρη κατάργηση της θερινής ώρας


Αυτό το Σαββατοκύριακο, με την επιστροφή της χειμερινής ώρας, πολλοί θα χαρούν για την επιπλέον ώρα ύπνου. Ωστόσο, κορυφαίοι επιστήμονες ύπνου καλούν για την κατάργηση της θερινής ώρας (Daylight Saving Time – DST), εξαιτίας ανησυχιών για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου, τροχαίων ατυχημάτων και προβλημάτων ύπνου.

Ειδικοί από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου δημοσίευσαν μια μελέτη υποστηρίζοντας την κατάργηση της ετήσιας αλλαγής ώρας. Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά το 1916 με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, αξιοποιώντας τις ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η αλλαγή της ώρας σημαίνει ότι τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Ο βασικός στόχος ήταν να κερδίσουμε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, καθώς οι ημέρες μεγαλώνουν.

Ωστόσο, η Εταιρεία Ύπνου ζητά την επαναφορά της μόνιμης Κανονικής Ώρας (Greenwich Mean Time), βασιζόμενη σε επιστημονικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες της αλλαγής της ώρας. Η απώλεια μίας ώρας ύπνου όταν τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά την άνοιξη μπορεί να οδηγήσει σε γενική αίσθηση κόπωσης στον πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η Daily Mail ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται περίπου κατά 6% μετά τη θερινή αλλαγή της ώρας. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αυτοκτονικών συμπεριφορών και αυξημένης θνησιμότητας τις ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας.

Το ανθρώπινο σώμα βασίζεται στο πρωινό φως για να διατηρεί τους βιολογικούς ρυθμούς σε συγχρονισμό με το φυσικό 24ωρο. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μια ασυμβατότητα μεταξύ της ηλιακής ώρας και του εσωτερικού ρολογιού του σώματος μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που ζουν στο δυτικό τμήμα μιας ζώνης ώρας, όπου η απόκλιση είναι μεγαλύτερη, έχουν αυξημένους κινδύνους για καρκίνο του αίματος, στομάχου, πνευμόνων και μαστού.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της ώρας το καλοκαίρι ενδέχεται να έχει παρόμοιες επιπτώσεις, με βάση αυτή την απόκλιση. Η θέση της Βρετανικής Εταιρείας Ύπνου δίνει έμφαση στην σημασία του ύπνου για την υγεία και την ευεξία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή της ώρας παρεμβαίνει στη ρύθμιση του ύπνου.

«Αυτό που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η θερινή ώρα αλλάζει τα προγράμματά μας, μετακινώντας τα κατά μία ώρα, ενώ το φως της ημέρας παραμένει ίδιο», δήλωσε η Εύα Winnebeck, από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

Η Εταιρεία τονίζει τη σημασία του φυσικού φωτός το πρωί για τη διατήρηση της ισορροπίας των βιολογικών ρυθμών, κάτι που είναι απαραίτητο για τον βέλτιστο ύπνο και την υγεία.

Ο καθηγητής Malcolm von Schantz από το Πανεπιστήμιο Northumbria υποστηρίζει ότι η πρόταση για τη μόνιμη εφαρμογή της θερινής ώρας είναι λανθασμένη. «Τα πρωινά είναι η πιο κρίσιμη στιγμή που το σώμα μας χρειάζεται φως για να παραμείνει συγχρονισμένο», τόνισε.

Η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου, αφιερωμένη στη μελέτη του ύπνου και των διαταραχών του, δημοσίευσε τη σύστασή της στο περιοδικό Journal of Sleep Research.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ