Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Καταστροφική πρόβλεψη: Το «Ρεύμα του Κόλπου» στα όρια της κατάρρευσης – Θα επηρεαστεί ολόκληρος ο κόσμος για αιώνες


Το σενάριο της ταινίας «The Day After Tomorrow» του 2004, όπου η Γη εισέρχεται σε μια νέα εποχή πάγου μετά την κατάρρευση του «Ρεύματος του Κόλπου», λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί τότε να φαινόταν επιστημονική φαντασία, αλλά σήμερα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 44 κορυφαίοι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι ζωτικής σημασίας ωκεάνια ρεύματα του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου του «Ρεύματος του Κόλπου», βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Ανατροπής Κυκλοφορίας (AMOC) θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες» που θα επηρεάσουν «ολόκληρο τον κόσμο για αιώνες».

Παρά το γεγονός ότι η ταινία επικεντρώνεται στο «Ρεύμα του Κόλπου», αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του γιγαντιαίου συστήματος της AMOC. Αυτή η τεράστια ωκεάνια «μεταφορική ταινία» είναι κρίσιμη για τη μεταφορά θερμότητας σε όλο τον πλανήτη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι επιβραδύνεται και σύντομα θα μπορούσε να φτάσει σε ένα σημείο καμπής.

Το νερό από τους τροπικούς ταξιδεύει βόρεια, όπου ψύχεται γύρω από τη Γροιλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, βυθίζεται και ρέει προς τον νότο. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί έναν μηχανισμό που κρατά σε ισορροπία το κλίμα του Ατλαντικού. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί λιώσιμο των πάγων και προσθήκη γλυκού νερού στον ωκεανό, διαταράσσοντας αυτόν τον κύκλο.

To Ρεύμα του Κόλπου

Σύμφωνα με την Daily Mail οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η AMOC θα μπορούσε να καταρρεύσει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες, όπως την αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου κάτι που θα προκαλέσει παγκόσμιες αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα.

Παρά τη διαβεβαίωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι είναι «μέτρια πιθανό» η AMOC να μην καταρρεύσει πριν το 2100, οι επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή υποστηρίζουν ότι αυτός ο κίνδυνος έχει υποεκτιμηθεί. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2025, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν η AMOC καταρρεύσει, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, με μείωση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, μεταβολή των τροπικών ζωνών βροχόπτωσης και την πρόκληση έντονων κλιματικών προσφυγικών ρευμάτων. Οι επιστήμονες καλούν τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών να αναλάβουν δράση για την αποτροπή αυτού του σεναρίου, πιέζοντας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ