Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο 68χρονος που δεν θυμάται τα τελευταία 39 χρόνια της ζωής του μετά από ατύχημα -Νομίζει ότι είναι 24 ετών


Ένας άνδρας στην Ιταλία ξύπνησε από κώμα μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε το 2019, πιστεύοντας ότι ήταν ακόμα στο 1980.

Η ιστορία του Λουτσιάνο Ντ’ Αντάμο που έχασε τη μνήμη του και την οποία αφηγείται το Il Messaggero, μοιάζει απίστευτη.

Οι τελευταίες αναμνήσεις του Λουτσιάνο είναι ότι έφυγε από το σπίτι του στη Ρώμη τον Μάρτιο του 1980, ένιωσε ένα ξαφνικό βίαιο χτύπημα και στη συνέχεια σκοτείνιασαν τα πάντα. Ξυπνώντας στο νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα, έπαθε σοκ όταν έμαθε ότι το ατύχημα είχε συμβεί το 2019 και ο ίδιος δεν θυμόταν τίποτα από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής του.

Ξύπνησε από το κώμα και δεν αναγνώρισε την γυναίκα του με την οποία ήταν παντρεμένος 39 χρόνια
Αμέσως μόλις ξύπνησε το 2019, ζήτησε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του. Δεν γνώριζε την παράξενη συσκευή που του δόθηκε (ένα κινητό) – ούτε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Όταν μάλιστα, μπήκε στο δωμάτιο η σύζυγός του, ήταν γι’ αυτόν μια ξένη. «Με αποκάλεσε Λουτσιάνο και αναρωτήθηκα πώς ήξερε το όνομά μου» είπε στην εφημερίδα.

Η γυναίκα εκείνη του σύστησε επίσης έναν 35χρονο άνδρα, τον γιο της, αλλά «πώς θα μπορούσε ένα άνδρας που γεννήθηκε πολύ πριν από εμένα να είναι γιος μου; Και μετά ποια είναι αυτή η γυναίκα; Δεν ήμουν παντρεμένος, αλλά αρραβωνιασμένος με μια 19χρονη κοπέλα, μάλιστα ο γάμος ήταν ήδη κανονισμένος, θα παντρευόμασταν τέσσερις μήνες αργότερα...» είπε.

Η έκπληξή του συνεχίστηκε όταν κοίταξε τον εαυτό του στον καθρέφτη. Έχοντας χάσει τις αναμνήσεις του, τρομοκρατήθηκε όταν είδε έναν ηλικιωμένο άνδρα με γκρίζα μαλλιά να τον κοιτάζει.

Η έκπληξή του για τα smartphones και το GPS

Όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη έκπληξη του προκάλεσαν επίσης τα smartphones και η πλοήγηση μέσω GPS. «Ακόμα θυμάμαι με κατάπληξη όταν ήμουν σε ένα αυτοκίνητο που μου έδειχνε σε μια οθόνη έναν χάρτη της Ρώμης, ή μάλλον της Tuttocittà όπως την αποκαλούσαμε κάποτε, ενώ μια φωνή έλεγε: ‘Σε 100 μέτρα στρίψτε δεξιά’» δήλωσε στην Il Messaggero.

Σήμερα, ο Λουτσιάνο εξακολουθεί να προσαρμόζεται στο γεγονός ότι έχει έναν γιο στα 30 του, μεγαλύτερο από ότι θυμάται ο ίδιος τον εαυτό του και εξακολουθεί να εργάζεται με τους γιατρούς και την οικογένειά του για να συναρμολογήσει τον χαμένο χρόνο, να οικοδομήσει νέες σχέσεις με τη σύζυγό του, τον γιο του και τα εγγόνια του και να επανενταχθεί σιγά σιγά στο 2024. Εργάζεται ως επιστάτης σε ένα σχολείο και τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά, αναφέρει η Corriere della Sera, αν και χρειάζεται βοήθεια για να κοινωνικοποιηθεί ως παππούς και όχι ως 24χρονος.

«Μερικές φορές λέω ότι θα ήθελα να πετάξω με αεροπλάνο, ότι δεν το έχω κάνει ποτέ και τότε η σύζυγός μου μου λέει: ‘Τι είναι αυτά που λες; Ήμασταν μαζί στο Παρίσι’. Κι εγώ απαντώ: ‘Δεν ξέρω. Εσύ ήσουν εκεί, εγώ όχι’».

Υπήρχαν επίσης πολλά ακόμα που έπρεπε να ξαναμάθει. Ήταν οπαδός της Ρόμα, αλλά δεν ξέρει ποιος είναι ο Φραντσέσκο Τότι ή τους τίτλους που κατέκτησε η ομάδα του το 1982-83 και το 2000 – 01. Δεν θυμάται επίσης τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή τα χρόνια του Μπερλουσκόνι.

Οι μοναδικές αναμνήσεις που έχει

Γιατροί και ψυχολόγοι έχουν εργαστεί με τη σύζυγο και τον γιο του Λουτσιάνο τα τελευταία πέντε χρόνια για να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα κενά στη μνήμη του, με κάποια πρόοδο.

Οι μόνες αναμνήσεις που έχουν επανέλθει είναι η ζωγραφιά ενός πελαργού, το όνομα Ματέο, μια ημερομηνία, μία ώρα και τα γράμματα «PN 2300» - το καρτελάκι στην κούνια του πρώτου του εγγονού που γεννήθηκε το 2014.

Οι τελευταίες αναμνήσεις του Luciano πριν από το ατύχημα ήταν ότι εργαζόταν ως υπεύθυνος επίγειων επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο Fiumicino στις 20 Μαρτίου 1980.

Ξεκίνησε από την αρχή, δουλεύοντας σε ένα σχολείο. Και έχει εν μέρει αποδεχτεί ότι δεν είναι πλέον νέος και δεν μπορεί να τρέχει στις σκάλες όπως παλιά.

Ο Λουτσιάνο δεν έχει λάβει ακόμη αποζημίωση για το ατύχημα του 2019, ούτε ιδέα για το τι ακριβώς συνέβη. Ο οδηγός που τον εγκατέλειψε διέφυγε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ