Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν το πιο ισχυρό ραντάρ στον κόσμο: Τα μυστήρια φαινόμενα που εντόπισαν πάνω από τις Πυραμίδες της Γκίζας (βίντεο)


Επιστήμονες που χρησιμοποίησαν ένα σύστημα ραντάρ στην Κίνα εντόπισαν μυστηριώδη φαινόμενα πάνω από τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, αποκαλύπτοντας παράξενες «φυσαλίδες» που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να προστεθούν στη μακροχρόνια ίντριγκα γύρω από τις πυραμίδες, οι οποίες ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή γοητείας λόγω των πολλών θεωριών και μυστηρίων σχετικά με την κατασκευή τους και το τι μπορεί να κρύβουν.
Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών χρησιμοποίησαν το ραντάρ LARID -ένα ραντάρ χαμηλού γεωγραφικού πλάτους και μεγάλης εμβέλειας- για να εντοπίσουν τις ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος (EPB) πάνω από τις πυραμίδες. Αυτές οι EPBs, οι οποίες υπάρχουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αποτελούνται από θερμές θήκες αερίου που σχηματίζονται σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, μια ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε τον σχηματισμό αυτών των φυσαλίδων πλάσματος, οι οποίες εμφανίστηκαν στο ραντάρ της Κίνας από τόσο μακριά όσο η Βόρεια Αφρική και ο κεντρικός Ειρηνικός.



Η ανίχνευση αυτών των φυσαλίδων πάνω από τις πυραμίδες είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη λόγω της μεγάλης απόστασης. Το κινεζικό ραντάρ έπιασε σήματα από σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας την Κίνα την πρώτη χώρα στον κόσμο που είναι σε θέση να ανιχνεύσει EPBs από τέτοια απόσταση με τη χρήση τεχνολογίας ραντάρ.


Οι ίδιες οι φυσαλίδες πλάσματος δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για το πώς συμπεριφέρονται ή για την έκταση των επιπτώσεών τους στις δορυφορικές επικοινωνίες και τα σήματα GPS. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν να επεκταθούν σε πλάτος εκατοντάδων χιλιομέτρων και η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές. Οι μετρήσεις που ελήφθησαν από το ραντάρ LARID επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των φυσαλίδων σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας νέες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις διαστημικές τεχνολογίες.

Το ραντάρ λειτουργεί ερμηνεύοντας σήματα που ανακλώνται στο πλάσμα της ιονόσφαιρας, γεγονός που του επιτρέπει να παρακολουθεί τις ανωμαλίες που προκαλούνται από τις φυσαλίδες πλάσματος.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης και τον μετριασμό των κινδύνων που αυτές οι φυσαλίδες πλάσματος αποτελούν για τη σύγχρονη τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ