Αρχαιολόγοι που ερευνούν μια εκκλησία στη βόρεια Πολωνία ανακάλυψαν έναν «τάφο βαμπίρ» θαμμένο κάτω από το πάτωμα σε αυτό που λένε ότι είναι μια πρώτη στο είδος της ανακάλυψη.
Τα λείψανα ενός άνδρα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα βρέθηκαν στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο μικρό χωριό Pączewo αφού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πέτρινη πλάκα διακοσμημένη με χαρακτική ενός κρανίου.
Θαμμένοι κάτω από την πλάκα, ήταν τρεις σκελετοί. Ο ένας είχε ένα δρεπάνι στον λαιμό του, μια μεσαιωνική πρακτική που - πιστεύεται - ότι σταματούσε τους βρικόλακες να επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών.
Η ανθρωπολόγος Justyna Kargus δήλωσε ότι το κρανίο του σκελετού έδειξε σημάδια ότι ο άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν περίπου 50 ετών όταν πέθανε, υπέφερε από κάποια μορφή τραύματος πριν από το θάνατό του.
Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη μιας ταφής βαμπίρ σε μια εκκλησία είναι ιδιαίτερα σπάνια, λέγοντας ότι «κανείς δεν περιμένει να βρει ένα βαμπίρ σε μια εκκλησία».
«Αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση ταφής «βρικολάκων» σε εκκλησία. Οι άνθρωποι που ήταν ύποπτοι ότι ήταν βρικόλακες συνήθως θάβονταν μακριά από τις τοπικές κοινότητες ή σε νεκροταφεία. Μέσα στην εκκλησία θάφτηκαν κληρικοί, ευεργέτες της εκκλησίας, αξιοπρεπείς και ιδιαίτερα άξιοι άνθρωποι. Ίσως ήταν κάποιος αξιόλογος στην τοπική κοινότητα και κάτι τους έκανε να τον φοβούνται».
Τα αρχεία των μύθων για τους νεκρούς χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι άνθρωποι φοβόντουσαν ότι κάποιοι που θάφτηκαν θα επέστρεφαν στην επιφάνεια ως αιματοβαμμένα τέρατα και θα τρομοκρατούσαν τους ζωντανούς.
Δεν είναι ασυνήθιστο στην περιοχή να βρεθούν χώροι ταφής όπου μια μεταλλική ράβδος - ή ένας πάσσαλος - έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από το κρανίο του νεκρού. Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή πίστευαν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το άτομο θα παρέμενε νεκρό.
Σε ορισμένα μέρη της γηραιάς ηπείρου - ιδιαίτερα μεταξύ των σλαβικών λαών - η πίστη στους θρύλους των βαμπίρ έγινε τόσο διαδεδομένη που προκάλεσε μαζική υστερία και οδήγησε ακόμη και σε εκτελέσεις ανθρώπων που θεωρούνταν βαμπίρ.
Οι άνθρωποι που πέθαιναν πρόωρα - όπως από αυτοκτονία - θα ήταν επίσης συχνά ύποπτοι για βαμπιρισμό και τα σώματά τους θα ακρωτηριάζονταν για να τους εμποδίσουν να αναστηθούν από τους νεκρούς.
Επίσης χρησιμοποιούν διάφορες «τεχνικές» για να αποφευχθεί η επιστροφή τους από τους νεκρούς. Κάποιοι τοποθετούσαν ένα δρεπάνι γύρω από το λαιμό, άλλοι έβαζαν λουκέτα στο πτώμα, ή νομίσματα στα μάτια, ή το τύλιγαν σε δίχτυα ψαρέματος.
Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη είναι η τελευταία σε μια σειρά ευρημάτων βαμπίρ στην Πολωνία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα αποκεφαλισμένα λείψανα ενός «παιδιού βαμπίρ» θαμμένα μπρούμυτα ανακαλύφθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Το 2023, ένας μαζικός τάφος που περιείχε πάνω από 400 αποκεφαλισμένους ύποπτους βρικόλακες με τα κρανία τους τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια τους και ένα νόμισμα στο στόμα τους ανακαλύφθηκε στα βορειοανατολικά της Πολωνίας κατά τη διάρκεια οδικών έργων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ