Νέες φωτογραφίες από τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία, προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μια ευημερούσα, άγνωστη έως σήμερα, ιθαγενή κοινότητα που ζει κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Μια ματιά στη ζωή των Μαζάκο
Οι εικόνες, που καταγράφηκαν από αυτόματες κάμερες, δείχνουν τους απομονωμένους Μαζάκο να διατηρούν μια ήσυχη και αυτάρκη ζωή, παρά τις πιέσεις από υλοτόμους, μεταλλωρύχους και κτηνοτρόφους.
Η φυλή, που πήρε την ονομασία της από τον ποταμό που διασχίζει την περιοχή τους, φαίνεται να αριθμεί 200-300 άτομα, αριθμός διπλάσιος από εκείνον στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ιθαγενών της Βραζιλίας (Funai).
Προστασία και έρευνα
Ο Altair Algayer, κυβερνητικός πράκτορας της Funai, που έχει αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην προστασία της περιοχής των Μαζάκο, παρατήρησε την ομοιότητα της φυλής με τους Σιριονό. Ωστόσο, τόνισε: «δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ποιοι είναι. Υπάρχουν πολλά που παραμένουν μυστήρια». Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2019 και το 2024, με τις κάμερες να τοποθετούνται από τον ίδιο.
Καινοτόμες μέθοδοι αυτοάμυνας
Σύμφωνα με την nypost αντιμέτωποι με την αυξανόμενη απειλή από επιχειρήσεις αγροτικής εκμετάλλευσης, εμπόρους ναρκωτικών και άλλες εισβολές, οι Μαζάκο έχουν προσαρμοστεί, τοποθετώντας καμουφλαρισμένα ξύλινα καρφιά για να αποτρέπουν εισβολείς, όπως αποκαλύπτουν οι νέες φωτογραφίες.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι κυνηγούν κυρίως με τόξα μήκους σχεδόν 3 μέτρων.
Ανθεκτικότητα απομονωμένων φυλών
Η αύξηση του πληθυσμού των Μαζάκο αποτελεί ένδειξη της ανθεκτικότητας των απομονωμένων φυλών στον Αμαζόνιο, παρά τους αιώνες καταστροφών και επιδεινούμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες του 2023, υπάρχουν ενδείξεις για διευρυμένους οικισμούς και καλλιεργημένα αγροτεμάχια, ειδικά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και τη Βενεζουέλα.
Η σημασία της πολιτικής «μη επαφής»
Η πολιτική «μη επαφής» της Βραζιλίας από το 1987 θεωρείται βασικός παράγοντας της επιτυχίας αυτών των πληθυσμών.
Η πολιτική αυτή, που έχει υιοθετηθεί και από χώρες όπως το Περού, η Κολομβία, ο Ισημερινός και η Βολιβία, αποτρέπει κάθε άμεση επαφή με απομονωμένες φυλές, προστατεύοντάς τες από την εξάπλωση θανατηφόρων μεταδοτικών ασθενειών.
Οι συνεχιζόμενες απειλές
Παρά την επιτυχία της πολιτικής αυτής, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απειλές από παράνομες καταπατήσεις γης και περιβαλλοντική καταστροφή. Ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση προγραμμάτων, όπως της Funai, για την προστασία των απομονωμένων κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα εργασίας για ιθαγενείς σε απομόνωση και αρχική επαφή, στην περιοχή του Αμαζονίου και του Γκραν Τσάκο υπάρχουν 61 επιβεβαιωμένες απομονωμένες ομάδες.
Η επιβίωση των Μαζάκο και άλλων φυλών αποτελεί κρίσιμη υπενθύμιση για τη σημασία της διατήρησης των ιθαγενών πολιτισμών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ